Стачката в авиокомпанията Germanwings на Lufthansa за сега няма да бъде продължена

Европа и Светът

Профсъюзът, представляващ пилотския екипаж на ниско бюджетната авиокомпания Germanwings, която е дъщерна на големия немски превозвач Lufthansa, обяви в сряда, че за сега няма да продължи своята стачка, която трая три дни и доведе до отмяната на десетки полети, предаде Ройтерс.

Организацията на независимите летателни екипажи на Германия (UFO), който призова за стачка в Germanwings от понеделник до сряда включително, ще обсъди в неделя как да продължи спора с компанията, след като днес взе решение да не удължава протестите, заяви неин говорител.

Стачката на пилотския екипаж доведе до осъществяването на едва 20 от 220 редовни полета на Germanwings в рамките на първите три дни на настоящата седмица, въпреки че други дъщерни дружества на Lufthansa като Austrian Airlines предоставиха места за закъсалите пътници, ограничавайки по този начин негативното въздействието на  протеста върху клиентите.

Намиращият се в безизходица спор за колективно трудово договаряне на 22 000 служители от пилотските екипажи се отнася до заплащането и условията на труд наред с други въпроси.

Профсъюзът Ufo проведе подобна стачка в продължение на два дни и през миналия ноември, което доведе до отмяната на един на всеки пет полета, при което бяха засегнати около 180 000 пътници и това струва на авиокомпанията около 20 милиона евро.