Президентът удостои ген. Явор Матеев и полк. Юлиян Радойски с висши военни звания

ТОП новина

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев удостои двама висши военни с по-високи звания. Явор Матеев получи офицерското звание „генерал – майор“ и е назначен на длъжността командир на „Съвместното командване на специалните операции”.

Със званието „бригаден генерал“ бе удостоен полковник Юлиян Радойски, който е новият началник на висшето Военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

В словото си по време на официалната церемония държавният глава Румен Радев подчерта важността на новите постове на двамата висши военни и очерта новите им задачи. На генерал Явор Матеев:

„Разчитам, че благодарение на вашия професионализъм и опит, ангажираност и воля вие ще съхраните и надградите постигнатото дотук“.

Президентът се обърна към бригаден генерал Юлиян Радойски с думите:

„От вас се очаква не само да възстановите авторитета на училището, но и да го утвърдите в българската военна образователна система.“

От своя страна Матеев произнесе слово от името на двамата висши военни като припомни, че на Стефановден военните се прекланят пред паметта на жертвите от Кербала:

„Искам още веднъж да кажа, че има нещо изключително символично в това, защото това, което ни е съхранило като държава, като род и родина – са именно славните войнски победи на бойното поле и нашата вяра“.

На церемонията присъстваха вицепремиерът Красимир Каракачанов, висши военни и близки на Явор Матеев и Юлиян Радойски.

Военни и цивилни граждани от Карлово почетоха паметта на загиналите по време на мисия в Ирак 13 български военнослужещи. Пред паметника на българските воини, паднали в борбата срещу световния тероризъм, в алеята на войнската слава, беше отслужена панихида и бе изпълнен възпоменателен военен ритуал.