Фериботният трафик в Гърция е затруднен от силните бури

Европа и Светът

Много пристанища в Гърция са затворени заради силни ветрове и морски бури. Автобуси с туристи, много от тях българи, товарни камиони и леки автомобили изчакват до възстановяване на фериботните връзки.

Властите издадоха забрана за движение на всякакъв вид плавателни съдове в Йонийско море

Силата на вятъра достигна 9-та степен по скалата на Бофорт. Без връзка останаха Корфу, Закинтос и Кефалония, а забраната за движение на фериботи към пристанищата на трите още е в сила.

Невъзможно е да се пътува също от пристанище Игуменица, на което чакат много тежкотоварни камиони, автобуси и леки автомобили. Част от направленията от пристанище Патра също не се изпълняват.

В последните часове

беше спряно движението на всички видове плавателни съдове от Кавала за остров Тасос.

На пристанището изчакват много български коли и автобуси с туристи, които пътуват за Тасос за коледните празници.

На  трите основни портове – Пирея, Рафина и Лаврио също забраниха движението на фериботи. На места в Егейско море вълните достигат шест метра височина.

Прогнозите са, че от утре – понеделник, постепенно вятърът ще утихне и фериботните връзки ще се възстановяват.

В континентална Гърция има силни валежи, които досега не предизвикват проблеми в пътния трафик, съобщават властите в южната ни съседка.

Пътната полиция обаче предупреждава за изключително внимателно шофиране в следващите часове.

Засилени са мерките по контрол на пътния трафик от днес

В сила е забраната за движение на товарни автомобили по натоварени участъци.

Във връзка с коледните празници гръцките власти  увеличиха охраната на всички места, където се събират много хора. Днес в Гърция работят всички магазини. Много българи вече пристигнаха за празниците и използват деня за разходка и покупки.

Втори ден мощни ветрове и порои тормозят обширни райони  и в югозападната част на Европа.

Седем души са загинали в Испания – ударени от отломки или отнесени от вълни. Две са жертвите в Португалия. 110 хиляди домакинства в югозападна Франция са без ток.