Лошо време обхвана Западна Европа

Европа и Светът

Лошото време причини смъртта на 8 души в Испания и Португалия от четвъртък. Един човек е в неизвестност във Франция, предаде Франс прес.

Бурята Елза продължава да причинява щети в Западна Европа, следвана отблизо от друга набираща сила буря, наречена Фабиен. В северозападната испанска автономна област Галисия бяха регистрирани пориви на вятъра от 140 километра в час. Около 8 000 домакинства там са без ток. В Галисия и в съседната испанска автономна област Астурия е обявен червен код – най-високата степен на опасност. 14 души загинаха при две влошавания на времето на Лазурния бряг през последния месец. Всички летища на остров Корсика ще останат затворени днес заради очакваните бурни ветрове. Морският транспорт също ще бъде сериозно нарушен.

В Италия шофьор загина в североизточната част на страната, а Венеция е заплашена от нови наводнения. Нивото на водата се повиши до 120 сантиметра и около 30 процента от града вече е под вода. Очаква се днес и утре „високата вълна“ да достигне пик от 130 сантиметра, което ще остави близо половината от Венеция под вода.

Гражданска защита обяви оранжев код, умерена степен на опасност, заради дъжд и риск от свлачища в части от областите Ломбардия, Фриули – Венеция Джулия, Лигурия, Тоскана, Умбрия, Лацио, Кампания и Сардиния.

Спускането за мъже в курорта Вал Гардена от Световната купа по ски алпийски дисциплини бе отложено заради силен снеговалеж.