Лавров: Русия ще реализира „Северен поток 2“ и „Турски поток“ въпреки санкциите на САЩ

Европа и Светът

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ ще бъдат пуснати в действие, въпреки наложените американски санкции на компаниите-участници в тези проекти. В интервю, в което коментира двустранните отношения между Русия и САЩ, руският дипломат номер едно посочи, че Москва планира да отговори на мерките на Вашингтон.

В ефира на предаването „Голямата игра“ по Първи канал на руската държавна телевизия Лавров увери, че

Москва със сигурност ще отговори на американските санкции, но така, че да не навреди на собствените си интереси.

Той сподели също така личните си впечатления от президента на Съединените щати Доналд Тръмп:

„Харесва ми как Тръмп обсъжда международните проблеми, проблемите в двустранните отношения. Той избягва всякакви двусмислици и казва направо каквото мисли. Това невинаги се среща сред политиците от висшата категория, но според мен е доста продуктивен подход“.

В интервюто Лавров коментира и отношенията на Москва с НАТО и с Европейския съюз.

Руският дипломат номер едно обяви Европейския съюз за „безпомощен“

Пред аудиторията на руската държавна телевизия Сергей Лавров посочи, че репутацията на европейците е пострадала сериозно от събитията през 2014 година, когато украинският президент Виктор Янукович бе свален от власт, и страда и в момента заради действията на Косово в разрез с подписани с европейско посредничество договорености с Белград.

„Неведнъж съм казвал, че за голямо съжаление позицията и на НАТО, и на Европейския съюз по отношение на Русия се определя от достатъчно агресивно и шумно русофобско малцинство“, коментира Лавров.

Той допълни още, че

Тръмп е изпратил кратко писмо на руския си колега Владимир Путин относно Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

В него се изказва готовност за работа от страна на Вашингтон за преодоляване на проблемите в двустранните отношения. Писмото е в отговор на предложение на Путин за въвеждане на мораториум за разработката на ракети, забранени от спогодбата.

САЩ официално се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег през август, след като обвиниха Москва, че го нарушава и вече разполага със забранена ракета – твърдение, което Кремъл отрича.

Лавров изрази готовността на Русия да включи тежката ракета „Сармат“ и свръхзвуковата ракета „Авангард“ в нов договор за намаляване на стратегическите оръжия СТАРТ, ако той бъде продължен.

Москва също така е готова и да демонстрира ракетата „Сармат“ на САЩ.