Във ВМА ще заработи първият в Източна Европа супер модерен ангиограф

На доктор

До края на годината във Военномедицинската академия (ВМА) ще заработи уникален за България и първи в Източна Европа ангиографски апарат за диагностика на пациенти с инсулт.

Диагностиката в първите часове след мозъчно-съдов инцидент позволява възстановяване на проходимостта на кръвоносните съдове и бързо възстановяване на пациента.

Лечебното заведение посреща Нова година с 10 ремонтирани клиники, нови операционни зали и апаратура – последно поколение.

През 2019 г. за ремонти са вложени 21 милиона лева, 18,5 милиона – за закупуване на нова апаратура, като повечето от средствата са от бюджета на лечебното заведение – каза пред Радио София началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Сред реновираните клиники са Клиниките по онкология, по нервни болести, по функционална диагностика на нервната система, по спешна токсикология, Клиника по обща и онкологична гинекология, Клиника по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, Клиника по съдова хирургия.
През изтеклата година са реновирани и две стратегически операционни – трансплантационната и операционната на Спешното отделение на ВМА, която също ще отвори врати до Нова година, съобщи проф. Мутафчийски. Проектът за обновление на операционните е за 700 хиляди лева, а оборудването за тях – за над 1,5 милиона лева. През следващата година реновирането на клиники продължава.

Освен разумното инвестиране на средствата през 2019-а, предизвикателство е била нуждата ремонтите да протекат така, че да не се пречи на лечебната дейност.