Комисия на Европарламента настоява мониторингът върху България да отпадне

В десетката

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент (LIBE) е изпратила становище до Европейската комисия, в което настоява мониторингът върху България по Механизма за сътрудничество и проверка да отпадне.

Това се казва в писмо от председателя на Европарламента Давид Мария Сасоли до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

В писмото, изпратено преди два дни, с което „Хоризонт“ разполага, се подчертава, че по-голямата част от политическите групи в Комисията са отбелязали напредъка на България по отношение на поетите от страната ни ангажименти по механизма за сътрудничество и проверка.

Членовете ѝ също са се съгласили по принцип, че приемането в Шенген на страните кандидати не трябва да се обвързва с резултатите по механизма.

Евродепутатът Емил Радев очаква до месец решение на Европейския съвет за сваляне на мониторинга, обяви той във Варна. Той припомни, че е необходимо и положително становище на Съвета на Европа, което предстои да бъде прието:

„Процедурата за вземане на това решение започна още от началото на ноември, веднага след излизането на доклада на Европейската комисия, с който беше препоръчано поради изпълнение на всички препоръки за България да бъде свален мониторинговия механизъм. Основните политически сили в Европейския парламент изразиха съвсем ясно становището, че България е изпълнила препоръките и следва мониторинговият механизъм да бъде свален. Смятам, че в следващия месец ще имаме и мнение на Съвета, така че от тук нататък пътят за окончателно премахване на мониторинга за България ще бъде отворен. В писмото, с което излезе Комисията LIBE, ясно се казва, че не следва мониторингът да се взема предвид при приемането на България и Румъния в Шенгенския механизъм, защото ние сме изпълнили всички критерии“.

Емил Радев благодари и на българските евродепутати, които са доказали, че резултати се постигат, когато има единодействие от всички политически сили. Той изрази съжаление, че остава мониторингът на Румъния. Очаква се окончателното отпадане на мониторинга до края на януари.