Д-р Бояна Петкова: Строежът върху 30-годишното скеле няма да е по-евтин

В десетката

Граждани и организации излязоха с отворено писмо до институциите в страната с настояване да спре обществената поръчка за изграждане на национална детска болница върху недовършеното 30 години скеле в двора на Александровска болница. Те искат Министерството на здравеопазването да спре поръчката, защото тя не гарантира строителството на качествена, безопасна и отговаряща на съвременните разбирания детска болница.

От пациентски организации „Заедно с теб“ пък се обявиха да продължи изграждането на националната детска болница по проекта на МЗ, защото събарянето на недостроената сграда и изграждане на нова би струвало много на държавата, а и би отнело много време.

„Министър Кирил Ананиев е казал, че отварянето на обществената поръчка ще стане след новогодишните празници. Смятам, че МЗ трябва да си даде време за размисъл“, каза пред БНР д-р Бояна Петкова. Тя уточни, че трябва да се слушат експертите, които казват, че изграждането на чисто нова болница ще отнеме горе-долу същото време, колкото дострояването на скелето, защото то трябва да бъде обследвано дали е годно и ако е – трябва да бъде укрепено.

В предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ д-р Петкова акцентира върху това, че изграждането на изцяло нова болница няма да бъде и по-скъпо в сравнение със строеж върху 30-годишното скеле.

Тя заяви, че продължава събирането на обществена подкрепа за отвореното писмо, с което искат спиране на обществената поръчка за строеж на национална детска болница.