Новият главен прокурор цитира Линкълн: Вървим с малки крачки, но не назад

В десетката

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпи официално в длъжност, след като положи клетва на официална церемония в Съдебната палата. На нея присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите на правосъдието и на вътрешните работи, ръководители на служби, членове на Висшия съдебен съвет, двама бивши главни прокурори и много магистрати. На церемонията не пдойде президентът Румен Радев.

Иван Гешев благодари на прокурорите за подкрепата и призова за повече дела в работата и по- малко думи.

В първото си обръщение той обеща да работи с колегите си за по-добра правова държава и цитира Ейбрахам Линкълн: „Можем да вървим с малки крачки, можем да вървим бавно, но никога не вървим назад“.

„Знаем, че не сме безгрешни хора  и няма първи да хвърлим камък. Можем да го постигнем и само ако защитаваме всеки един от нас и прокуратурата  от политически и всякакви други атаки, целящи нейната дестабилизация или откровено унищожение. Всички трябва да помним думите на Апостола на българската свобода Васил Левски: „Дела трябват, а не думи“, заяви Гешев, минути след като встъпи в длъжност като главен прокурор.

Той отказа да коментира по същество президентските консултации за необходимостта от промени в Конституцията,

свързани с държавното обвинение. По думите му на този етап те са политически и  прокуратурата няма място в тях. Новият обвинител номер едно беше скептичен:

„Когато се инициираш дебат, логично е да го инициираш, защото имаш някаква тема. Този дебат трябва да започне, когато е ясно, че има проблем и да го обсъдиш как да бъде решен и да посочиш ясно кой е този проблем. А не да инициираш дебат, за да установиш кой е проблема и дали има проблем“.

Очакване срещите при държавния глава Румен Радев да нямат предизборен ефект изрази и вече бившият главен прокурор Сотир Цацаров:

„Ако консултациите и дебатите са насочени за доброто на прокуратурата и за доброто на българските граждани, всичко това трябва да бъде приветствано. Ако консултациите, разговорите, дебатите – нямам предвид само това, което тече или започна вчера при президента. Имам предвид въобще целият дебат –  ако е насочен към това да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение“, коментира Цацаров.

На наследника си на поста Цацаров пожела:

„Пазете прокуратурата – пазете хората в нея, защото без тях системата е нищо. Уважавайте съдиите – не малцината, за които тогата се измерва с думите „политика“ и „грант“. Уважавайте българските съдии, без които справедливост и правова държава не може да има!“

До днешния ден се стигна след почти шестмесечна изборна процедура 

номинация, декларирана подкрепа от професионални и съсловни организации, от структури на изпълнителната власт, университетски ръководства и отделни граждани.

Част от декларациите за подкрепа, липсата на втори кандидат, както и обществените съмнения – че именно Гешев е най-добрият да заеме най-влиятелния пост в съдебната система, мотивираха президентския отказ да подпише  указа за назначаването му.

Румен Радев върна предложението на Висшия съдебен съвет,  но съдебните кадровици го потвърдиха, след като дублираха резултата  – 20 гласа „за“ и 4 „против“ кандидатурата на Иван Гешев. Държавният глава подписа, но поиска разговор за прокуратурата. Президентът не присъства на днешната церемония по встъпване в длъжност на Гешев.

Изборът на петия главен прокурор след демократичните промени провокира протести и контрапротести, а в дните на двата избора на Гешев районът на Висшия съдебен съвет беше блокиран от полиция.

На критиките срещу избора

си Иван Гешев отговаряше с обяснението, че идват от олигарси с медии и дела, а за подкрепите казваше, че са оценка за работата на прокуратурата:

„Разделителната линия е дали спазваш закона, независимо от кой олигархичен кръг си. Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен не е критерий за нищо. Критерият, който следва да бъде за цялата прокуратура и всички български прокурори, следователи и съдебни служители е дали някой нарушава закона и да следва процедурите, които са уредени в закона. Това е критерият, няма друг критерий“, декларира Иван Гешев.

Досегашният обвинител номер едно Сотир Цацаров, който ще оглави Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), посочи какво очаква от своя наследник начело на прокуратурата:

„Очаквам да продължат всичките тези досъдебни производства, при които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента. Очаквам в същото време силни резултати в борбата с битовата престъпност –  нещо, в което и ние, и МВР имаме много да дължим на гражданите, а той показа, че има силна загриженост за това. И най-сетне, очаквам от него, противно на много други очаквания, необходимата реформа в прокуратурата да бъде извършена“.

В петък

Сотир Цацаров

ще поеме управлението на Антикорупционната комисия.

Днес Иван Гешев председателства за първи път заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, което е последно за тази година.