АБВ иска ясен мандат за участниците в съвместната историческа комисия със Скопие

Политика

България трябва да има институционален контрол и ясен мандат на българските участници в съвместната историческа комисия със Северна Македония, призова лидерът на АБВ Румен Петков.

Той ще изпрати книгата „Илинденско – Преображенско въстание 1903“, в която са публикувани докладите на посланиците на много държави, отразявали Въстанието.

„От тази книжка сме дали 30 екземпляра на премиера Борисов и сме настояли от него да ги раздаде на най-високо ниво на страните-членки на ЕС. Защото тук са докладите на техните посланици. И днес не да ни обясняват на нас как трябва да си мълчим, а да бъдат последователни в своята политика. Като си мълчим, ние показваме, че всъщност Скопие казва на София, каква да ни бъде позицията. И утре така – мълчеки си, ще се сложи табелата „македонски език“, без каквито и да са обяснения, а в другиден ще ни обяснят, че Яне Сандански е македонец и на третия ден ще ни обяснят, че община Сандански, всъщност си принадлежи на Република Македония, на Северна Македония.“

От партията искат и поне 15% понижаване на цената в дългосрочния договор за доставка на природен газ от Русия

България ще загуби 200 милиона лева от транзитни такси на газ заради бездействие. За това алармира заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева. По думите ѝ всички газови проекти ще ни заобиколят. Заради това цената на синьото гориво може да се увеличи от следващата година при провал на договора за транзит между Русия и Украйна. АБВ настоява България да преговаря за понижаване цената на газа от Русия с 15%.

„Само че, още през 2018 година, „Булгартрансгаз“, при положение че на територията на Република България пренасят количество газ, което също намалява като количество, имат увеличаване с приходите. Това означава, че „Булгартрансгаз“, тъй като не могат да управляват процеса на транзит, още през 2018 година са вдигнали цените за вътрешния пазар. А сега, при положение че 2020 година изобщо няма да има транзит през България, какво означава това? Има ли заплахата от следващата година цените за бита, цените за бизнеса да бъдат още повече увеличени? Ние апелираме Българския енергиен холдинг да си влезе в ролята и отговорните институции още до края на седмицата да настояват за минимум 15-17% понижаване на цената в дългосрочния договор за доставка на природен газ от Русия“.