Срещата на ООН за климата в Мадрид приключи с компромис

В десетката

Най-дългите разговори за климата, организирани от ООН в Мадрид, приключиха с компромис, но решения се очакват в края на следващата година.

След две седмици обсъждания и допълнителни два дни за разговори изтощените представители на близо 200 държави постигнаха съгласие по основния въпрос- да се ограничи замърсяването с въглеродни емисии.

Двигател на тази договореност е Европейският съюз, подкрепен от държави от Африка и Латинска Америка.

До следващата конференция за климата, която ще се проведе в Глазгоу в края на 2020 година, всички страни трябва да представят ревизирана версия на ангажиментите си към намаляване на замърсяването и действията за опазването на околната среда.

Обобщението направи  министърът на околната среда на Чили и председател на Конференцията в Мадрид Каролина Шмит:

“Трудно е, но си заслужава. Надявам се, че целият усилен труд, който хвърлихме през последните две седмици, си струва“.

На този етап около 80 държави са ограничили замърсяването.

Но при най-големите замърсители – САЩ, Бразилия, Индия и Китай досега не се отбелязва промяна в намеренията.

Гутериш изрази разочарованието си

“Международната общност пропусна възможността да покаже по-големи амбиции за смекчаване на климатичната криза“ – с  тези думи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази разочарованието си от международната конференция за климата в Мадрид.

Двуседмичният форум с участието на близо 200 държави приключи днес без конкретни ангажименти за по-скорошно орязване на парниковите емисии.

Според източници на агенция Ройтерс основната причина за провала е била съпротивата на водещи замърсители като Съединените щати, Китай, Бразилия и Австралия.