НС прие на първо четене промени в Закона за ограничаване на изменението на климата

В десетката

Да се въведе механизъм за подпомагане на предприятията, изложени на риск заради въглеродни емисии, подкрепиха на първо четене депутатите, като гласуваха промените в Закона за ограничаване на изменението на климата.

Опозицията обаче поиска реален контрол на средствата, а управляващите заявиха, че помощите ще се използват само за подобряване на енергийната ефективност.

От БСП възразиха срещу начина, по който се определят предприятия, които да получат помощ. Христо Проданов каза:

„В началото, когато започна обсъждането, те бяха около 180-190 предприятия. Към този момент са 30-40 предприятия“.

Таско Ерменков допълни:

„Ясен път за обогатяване на отделни собственици на големи предприятия“.

Според независимия депутат Павел Шопов това ще има негативни последици за българската енергетика:

„В момента на мушката са ТЕЦ-овете. И днеска тук, предколедно – звънчета, Дядомразовци, Снежанки, снежинки – ще гласуваме нещо, което ще има последици за десетилетия в българската енергетика“.

Рамадан Аталай от ДПС попита:

„Как и по какъв начин ще бъдат контролирани средствата, които ще излязат от там“.

Председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов от ГЕРБ уточни, че парите ще отидат към определен брой фирми, които отговарят на критериите:

„При всички случаи между първо и второ четене трябва да се уточнят параметрите, това да не натовари потребителите на електрическа енергия, да не бъде само за тяхна сметка и да можем да сложим начините, по които тези средства да бъдат използвани така, че тези предприятия да бъдат по-енергийноефективни“.