Борис Джонсън: Великобритания ще напусне ЕС на 31 януари догодина

Европа и Светът

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 януари догодина и обеща, че ще работи ден и нощ, за да се отплати за доверието на избирателите, след като неговата Консервативна партия спечели мнозинство от 76 места в извънредните общи избори.

Окончателният резултат все още не е официално обявен, но картината е повече от ясна –  убедителна победа на торите, Борис Джонсън пред разчистен път да изпълни Брекзит и да управлява през следващите пет години, като и съкрушително поражение на лейбъристите.

Борис Джонсън не дочака крайният резултат за да погледне напред:

„Това дава сега на нас, на новото ни правителство, шанс да зачетем демократичния вот на британския народ, да променим тази страна за добро и да дадем воля на потенциала на целия този народ“.

По-късно днес Борис Джонсън се очаква да посети кралицата в Бъкингамския дворец, за да получи мандат да състави правителство. А депутатите вероятно ще се явят на работа в парламента още във вторник.

Нощта бе кошмарна за лейбъристите, които претърпяха съкрушителни загуби в свои твърдини от десетилетия в Северна Англия, Мидландс и Уелс.

Очаква се техният лидер Джеръми Корбин да се оттегли. Неприятна участ сполетя и лидера на либералдемократите Джо Суинсън, която загуби своето място, победена от кандидат на Шотландската национална партия – другият голям печеливш в тези избори.

Със своите 48 места в Камарата на общините се очаква шотландските националисти да продължат да отстояват призивите си за нов референдум за независимост на Шотландия.