Грета Тунберг е Личност на годината на сп. „Тайм“

В десетката

16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг  беше обявена за личност на годината на американското списание „Тайм“. Званието се присъжда на лицето, оказало най-голямо влияние върху света през последната година.

Тунберг стана най-младият носител на престижното отличие. Тя, с характерната си прямота, призоваваше през цялата 2019-а за действия в името на борбата с климатичните промени по целия свят. Природозащитници и учени приветстват активизма на Грета, включително настъпателната риторика към световните лидери да правят повече за спиране на глобалното затопляне.

„Не съм лидер или лице на климатичното движение. Аз съм само едно от многото лица. Не можем да продължаваме да живеем сякаш няма да има утре. Защото утрешният ден ще настъпи“.

На корицата на известното седмично новинарско списание има нейна снимка с надпис „Силата на младежта“. Грета беше вдъхновителят на координирани протести, в които участваха предимно ученици, известни с мотото им „Петъци за бъдеще“ и глобалната „Климатична стачка“, които се проведоха в 156 страни.

Днес, на срещата на ООН за климата в Мадрид Грета Тунберг порица политическите и бизнес лидери, че не правят достатъчно в борбата срещу климатичните промени.

Грета Тунберг беше номинирана и за Нобелова награда за мир през март тази година за ролята си да повлияе на хиляди студенти по целия свят да протестират срещу изменението на климата. 16-годишното момиче се прояви в ролята на говорител на поколение, заплашено от климатичните промени след стачката си срещу глобалното затопляне пред шведския парламент миналата година.