Агенцията по горите проверява търговците на коледни елхи

В десетката

Агенцията по горите започва проверки за продажбата на незаконно отсечени коледни елхи. Дръвчетата трябва да имат т. нар превозен билет и контролни пластини, обясни Николай Пиронков от агенцията:

„Единственият документ, с който се доказва законният произход на коледните елхи, е превозният билет за недървесни горски продукти, коледни елхи. Второто, което трябва да имат, са т. нар. „контролни пластини“. Това са пластмасови пластини, които са изработени от Изпълнителна агенция по горите. Тази година сме разпределили 42 хиляди бройки“.

Задължително трябва да имат тази контролна пластина, за да сме сигурни, че елхите са законно отсечени, подчерта Пиронков:

„При превоза пластините трябва да са изброени и описани в превозния билет. Но те се поставят в момента, когато трябва да се транспортират и трябва да се предлагат.

Ако нямат, трябва да помолят да им поставят преди да си я вземат. Иначе може да се счита, че, изнесена от търговския обект, тя е незаконно добита или незаконно се предлага“, поясни Николай Пиронков.

Иванка Христова, която продава елхи на един от столичните пазари, казва, че интересът на купувачите тепърва ще се засилва. Цената е от 20 до 30-40 лева, в зависимост от височината, допълва търговката:.

„До един метър е 20 лева, над 1 метър и до 1,50 м  – 30 лева, а двуметровите са 40 лева“.

Всички елхи се оказаха законно отсечени, стана ясно при проверката. Дръвчетата, които продава Иванка, не са много, казва тя:

„Ние съвсем скоро започнахме – засега продаваме 2-3 на ден, като наближат празниците – 5-6 на ден и така, за 10 дни ги продаваме. Около празниците общо продаваме около 100 бройки“.

До момента няма открити нарушения. Миналата Коледа са били конфискувани 500 елхи само от района на Смолян и Самоков.