Снегът затруднява движението през високопланинските проходи

ВАЖНО

Обилен снеговалеж наложи ограничения в движението по пътя Благоевград-Банско. Проходът „Предел“ беше затворен от полунощ до 7 часа тази сутрин за камиони над 12 тона, за да могат машините да почистят пътното платно. Към момента няма въведени ограничения. Цялата пътна мрежа в Благоевградска област е почистена и третирана срещу заледяване.

На цялата територия на област Смолян, както и на Троянския проход са в сила ограничения за автомобили над 12 тона.

Сняг вали на проходите „Пампорово“ и „Рожен“. Слаб сняг вали и на прохода „Печинско“ и на пътя за Средногорци, съобщи дежурният в Областното пътно управление – Смолян.

Движението се извършва при зимни условия. Шофьорите трябва да бъдат внимателни, тъй като има опасност от падащи камъни. Пътните настилки в планинската област се обработват, заради очаквани заледявания през нощта.

Заснежени са пътните настилки в района на Студенец, Лъки и Паничково. Екипи обработват пътищата с цел нормална проходимост. В останалата част от областта пътищата са мокри. Снежната покривка на повечето места е около 3 см.

Заснежени са високите участъци в проходите „Дюлински“ и „Ришки“.

Всички пътища на територията на Пазарджишка областна проходими при зимни условия. В родопската част на региона снегът надхвърля  40 см. Почистването на пътищата е продължило през цялата нощ.

Нормална е обстановката и в района на Сърница, но във високите части е необходимо окомплектоване с вериги,  каза кметът на общината Неби Бозов и обясни:

„Докъм пет часа сутринта валеше сняг. През нощта машините на общината чистеха, има доста сняг. Седмица близо 15 сантиметра. В  двете села Побит камък и Медени поляни прехвърля 30 сантиметра, но спряха валежите на сняг и в момента е много красиво, пътищата са почистени. Пътят Велинград-Сърница също е отворен, почистен. Нормална е обстановката“.

Между 5 и 15 сантиметра е снежната покривка в Хасковска област, няма ограничения по пътищата. Най-много сняг има по границата с Кърджалийска област и общините Минерални бани и Тополовград. 32 машини работят по пътната мрежа. Няма сериозни пътни инциденти през нощта.

Няма затворени пътища в района на Кърджали. Няма данни за населени места без ток и вода или бедстващи хора.

В община Перниквсички основни пътни артерии са проходими при зимни условия, а общественият транспорт се движи по обичайните си маршрути.