С 4,7 млрд. лева ще разполага НЗОК догодина

На доктор

С 4,7 милиарда лева ще разполага Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) догодина, реши окончателно парламентът. Задължителната здравна вноска се запазва на ниво от осем процента.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ оттегли свое предложение за механизъм за определяне на цените на скъпоструващи лекарства за редки или социално значими заболявания.

Въпросът ще бъде уреден в друг закон, а докато това се случи, ангажиментът ще е на Касата, допълни Дариткова:

„Смятам, че механизмът за отстъпки трябва да важи за всички по еднакъв начин и тук вече наистина ангажимента на Надзорния съвет на касата и на ръководството оперативно да се въведе механизма по начин, по който да не допускат дефицити на медикаменти за българските пациенти“.

“Смятам, че механизмът за отстъпки трябва да важи за всички по еднакъв начин и тук вече наистина ангажиментът на Надзорния съвет на Касата и на ръководството й е оперативно да се въведе механизмът по начин, по който да не допуска дефицити на медикаменти за българските пациенти“.

Повече пари за лечение на редки болести и за здравен скрининг поискаха депутати от БСП и ДПС в началото на разискванията по бюджета на НЗОК.

Проф. Георги Михайлов от левицата обърна внимание върху редките болести:

„Средствата за лечение на редки болести са изключително финансоемки. Ние сме поели ангажимент към този кохорта  от пациенти – 75 % от тези пациенти са деца“.

Нигяр Джафер от ДПС заяви:

„Ако няма средства, достатъчно отделени по този член, касаещ бюджета на Здравната каса, ние ще търсим средства за скрининг тогава в държавния бюджет. България остава единствената страна в ЕС, която няма национална скринингова програма“.

Депутатите продължават обсъждането на бюджета на ДОО

Сред основните промени е осигурителният минимум за земеделските производители. Ресорната комисия в парламента ще определи на 420 лева месечно или 20 лева повече спрямо настоящото ниво, докато кабинетът първоначално настояваше за 610 лева.

В бюджета на социалното министерство ще има пет милиона лева повече за заплати на социалните работници. Това е една от съществените промени между двете четения на бюджета за Държавното обществено осигуряване.

Очаквано от 1 юли минималната пенсия ще бъде 250 лева, както се разбраха коалиционните партньори, въпреки че това нарушава общия принцип на осигуряването според Менда Стоянова от ГЕРБ:

„Животът е по-многолик от принципа и съобразявайки се с това, че нивата на минималната пенсия са наистина изключително ниски, ние се съгласихме да нарушим този принцип и да подкрепим едно предложение за минимална пенсия от 250 лева“, посочи Стоянова.

Неизяснен остава въпросът с разпределянето на тежестта на плащанията при отсъствие по болест – между работника, работодателя и държавата, въпреки че именно оттам се очаква да дойдат част от средствата за по-високите минимални пенсии. Иначе за всички останали ръстът ще е с 6,7 на сто по т.нар. „швейцарско правило“.