Каракашев: Видеонаблюдението в данъчните складове ще засили черния пазар

Бизнес и Икономика

„Около 300 данъчни склада ще бъдат засегнати, ако парламентът приеме предложеното в бюджетната комисия – да има видеонаблюдение във фабрики и складове, в които се произвеждат или съхраняват алкохол или тютюневи изделия“. Това каза пред БНР Мирослав Каракашев, експерт по данъчно и акцизно законодателство.

„Това предложение е изненадващо, случва се в 5 без 10. То не беше обосновано от вносителите му. Имаше само някакъв елемент на някакъв разчет. Това предложение е необмислено… Ефектът ще е негативен, ще се засили черният пазар“, допълни експертът в предаването „Преди всички“.

Каракашев подчерта, че общите разходи за бизнеса за въвеждане на видеонаблюдението ще бъдат минимум 50 млн. лева, а ежегодното поддържане на системата също ще бъде съществен разход.

„В България има 71 легални производители, данъчни складове за производство на алкохол. Същевременно има 1731 броя специализирани малки обекти за дестилиране, т.нар. селски казани. Има още 8000, по оценки на бизнеса, които са изцяло нелегални. Капацитетът на тези 1731 надхвърля многократно производствения капацитет на тези 71. Те работят в условията да плащат на хазната половин ставка от акциза на алкохола, но с оглед на това, че капацитетът им за производство е много по-голям, бълват една продукция, за която нищо не плащат“, допълни Каракашев.