Бойко Пенков: Искаме бързо възмездие за тези, които си позволяват агресия спрямо медици

На доктор

Окончателният доклад на медицинския надзор за смъртта на 3-годишното дете, което почина в Пирогов, след като премина през още две болници, трябва да бъде изготвен в рамките до една седмица.

Това заяви заместник-здравният министър, Бойко Пенков, който гостува на международен ендоваскуларен конгрес в София.

„Чакаме все пак хистология и така нататък – неща, които биха дали по-голяма точност и яснота. Нека да излязат тези резултати и ще бъдат огласени“.

Заместник- министърът коментира и поредния случай на насилие над двете лекарки от хирургията на столичната окръжна болница „Света Анна“:

„Това е безобразие. Вие представяте ли си, колежката е 40 килограма с мокра престилка. Отива да спасява човек, да хваща централен венозен път. През това време някакъв се нахвърля и започва да ѝ слага белезници, да я души и да я блъска. Това просто трябва да се пресече. Охранител до всеки един доктор няма как да стане. Искаме поне да има бързо възмездие за тези хора, които си позволяват такава агресия“.

Пациентът, който извърши нападението беше задържан часове по-късно от полицията. При инцидента една от лекарките пострада сериозно и беше  настанена за лечение.