Терористичен инцидент на Лондон бридж

В десетката

Няколко души бяха прободени днес с нож от мъж в сграда до моста Лондон бридж. Нападателят излязъл отвън, където бе застрелян и убит от полицията. Преди това той е успял да убие поне двама души. Ранените при нападението са били откарани незабавно в спешно отделение на една от най-близките болници, но двама от тях са починали.

Органите на реда обявиха атаката за „терористичен инцидент“.

Предполагаемият нападател, който умрял на място, e носел фалшиво взривно устройство, прикрепено към гърдите му.

Репортер на Би Би Си на мястото на инцидента заяви, че е видял борба на моста, като няколко души нападнали друг, явно опитвайки се да го разоръжат. Полицията светкавично се отзовала на сигнала и след като ги разтървава убива заподозрения нападател.

На кадри в социалните мрежи се вижда как друг мъж се отдръпва преди това от него, като очевидно му е отнел оръжието – голям кухненски нож.

Всичко това бе потвърдено на пресконференция от заместник-шефа на лондонската полиция Нийл Басу, който е и национален координатор на британската полиция за борба с тероризма.

Басу изтъкна, че случилото се е смятано за терористичен акт и полицията е стреляла, защото е преценила, че това се налага заради сигурността на гражданите. По думите му нападателят е носил имитация на жилетка с експлозиви. Няма подробности колко са ранените с ножа, нито какво е състоянието им.

По-рано днес британската полиция съобщи, че днес нейни служители са простреляли мъж на моста Лондон бридж в инцидент, който се третира като терористичен като предохранителна мярка, предаде Ройтерс.

„На този етап обстоятелствата около инцидента остават неясни“, съобщи в ранния следобед полицията в Туитър, която допълни, че „има поне пет ранени, като някои от тях сериозно“.

Говорител на полицията каза: „Полицията е била повикана в 13:58 часа местно време заради информация за нападение с нож в близост до Лондон бридж. На мястото на инцидента са службите за спешна помощ, включително служители от полицията, отговарящи за лондонския метрополитен и от полицията на град Лондон“.

Премиерът Борис Джонсън заяви: „Получавам постоянно актуализирана информация за инцидента на Лондон бридж и искам да благодаря на полицията и на всички спешни служби за незабавното им реагиране“.

Министър на вътрешните работи Прити Пател пък отбеляза: „Силно съм притеснена от инцидента на Лондон бридж. Мислите ми са с всички засегнати от инцидента. Благодарна съм за бързата реакция на нашата полиция и призовавам всички да следват съветите им“.

Кметът на Лондон Садик Хан благодари и на гражданите, които днес рискуваха живота си за предотвратяване на по-сериозни последици от инцидента. Той уточни, че има ранени хора, някои от тях сериозно.

Офисите около моста са затворени, както и метростанцията на Лондон бридж, като влаковете преминават по моста без да спират, съобщи британската транспортна полиция.

Експерт на Би Би Си по въпросите на тероризма изрази мнение, че полицията е имала готовност и вероятно сведения за това нападение, имайки предвид наистина изключително бързата поява на въоръжени полицаи от отдела за борба с тероризма.

Мястото на днешния инцидент е само на метри от терористичната атака на моста Лондон бридж през 2017 година, когато трима джихадисти от „Ислямска държава“ използваха нает от тях микробус, за да премажат редица пешеходци, минаващи по моста. Впоследствие те изскочиха от буса и нападнаха с ножове минувачи под пътя към местния пазар „Бороу маркет“, успявайки да убият общо 8 души, преди да бъдат застреляни от полицията.

Няма данни за пострадали български граждани

Няма данни за пострадали български граждани при инцидента на Лондон бридж по-рано, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Посолството на България в Лондон е във връзка с местните органи на реда. При необходимост, сънародниците ни могат да се свържат с посолството на следните телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400. Дежурни телефони в извънработно време: + 442075813144; + 442075849400.