Бисер Петков подаде оставка по искане на премиера

ТОП новина

Премиерът Бойко Борисов е поискал и приел днес оставката на социалния министър Бисер Петков.

От пресслужбата на правителството уточниха, че кадровото решение е мотивирано от натрупани във времето основания. Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Тази сряда социални работници стачкуваха за час ефективно заради ниските си заплати, поискаха повишение с 40%. Петков каза, че не може да го обещае. В парламента обаче вчера се реши – още 3 млн. лева и така ръстът ще е 15%.

КТ „Подкрепа“ също протестира заради болничните тази седмица, но според президента на синдиката Димитър Манолов не това е причината премиерът да поиска оставката на Петков:

„Там нещо между тях не са се доразбрали. Вероятно очакванията са били по-големи. Дотолкова, доколкото Бисер Петков без съмнение е много добър експерт, но може би от него са очаквали работа на по-висока скорост, пък и тук напоследък избуяха проблеми с тази стратегия за детето. Някои неща от недобре свършените по отношение на хората с увреждания започнаха да се виждат“.

До часове предстои излъчване на филм на Би Би Си, в който се твърди, че държавата се грижи лошо за децата и хората с увреждания в домовете от семеен тип, което днес от социалното министерство опровергаха.

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов каза пред „Хоризонт, че е изненадан за мотивите, с които се иска и приема оставката:

„Знаете, че социалната сфера е трудна сфера, там проблемите са многобройни. Изненадан съм, защото нямаше никакви индикации довчера поне. Не мога да твърдя, че трябва да има скорости в социалната политика. Нещата там са изключително сложни, много трудно бързо могат да се развиват реформите в тази сфера“.

Преди година, когато на Петков отново бе поискана оставката заради протестите на майките на деца с увреждания, Борисов размисли и го остави на поста, за да довърши реформите при хората с увреждания. Тогава за оставката, която остана в бюрото на Борисов, Петков коментира пред Националното радио:

„За мен е най-лесно да се оттегля. Най-лесното решение е в личен план. Правя възможното, разбира се опцията за оттегляне винаги съществува, ако човек не постигне или не му се позволи да постигне това, което смята, че трябва да направи“.

Освобождаването на Бисер Петков и избирането на нов социален министър ще се проведе в началото на извънредното заседание на Народното събрание във вторник, научи „Хоризонт“.

Оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков не е била обсъждана на вчерашното заседание на ГЕРБ, но мотивите на премиера Бойко Борисов са основателни и негово е правото като министър-председател да я поиска. Това заяви в Благоевград заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който участва в заседание на областната организация на партията.

ГЕРБ е партия, която не веднъж е показвала, че може да носи отговорност пред управлението на страната, а поисканите оставки и кадровите смени на най-високо ниво са част от  цената на реформите, каза Велчев по повод поисканата и получена оставка, но призна:

„Вчера имахме заседание и там не беше обсъждан този въпрос. Предполагам с натрупване на много напрежение в тази система, не навреме взети решения. А и нищо лошо няма в смяната. Последните избори показаха, че хората искат реформи“.

Той  пристигна в Благоевград , за да представи новите областен и общински лидер на ГЕРБ в Благоевград. Решението на Изпълнителната комисия дойде след загубата на местните избори и сериозното напрежение в партията пред последната година:

„Явно, че някъде сме сбъркали и затова търсим решение“, каза Велчев.