Британска евродепутатка: Фон дер Лайен не е тази, която трябва да казва на страните какво да правят

Европа и Светът

Британската евродепутатка Клеър Фокс, която е от необвързаните и представител на партията „Брекзит“, определи комисията на Урсула фон дер Лайен като „плод на задкулисни договорки“.

Пред „Хоризонт“ Фокс изрази възмущение от това, че, по думите ѝ, Фон дер Лайен определя приоритетите на Европа:

„Тя казва: „Аз определям приоритетите на Европа“. Как смее? Не тя е тази, която трябва да казва на страните какво да правят. И дори да съм съгласна с част от нейните приоритети, това не отнема антидемократичната им същност. Защо пък аз да не определям приоритетите за Европа? Може да имам добри идеи, но демокрацията не работи по този начин, нали?“.

„Вярваме, че, за да се определят приоритетите, ти трябва да си получил доверието на народа, а на Комисията не ѝ се налага да преминава през този труден процес, а просто трябва да се изправи пред бюрократите“, добави тя.

„Тя (новата ЕК – б.р.) дори не бе избрана  от евродепутатите, а беше извадена доста от дълбоко от страни-членки, които са от задкулисието на Европейския съюз. И ние никога няма да се отървем от тях – те са тук и завинаги. Всъщност, тази Комисия си беше назначена, а на нас този факт просто ни беше сведен до знанието“, каза още евродепутатката от партия „Брекзит“ с лидер Найджъл Фарадж.

По повод неизменния според Фокс Брекзит, тя посочи: „Обичам Европа, но смятам Европейският съюз за нещо съвсем различно. И се надявам Обединеното кралство да прави съюз с различни европейски страни, аз съм солидарна с европейските граждани в много различни страни, но не така стоят нещата с тези бюрократични висши единици, които ти казват какво да мислиш и ние трябва да се съгласяваме. Иначе ще ни накажат“.