Детската болница „Проф. Иван Митев“ спира приема на интензивни пациенти

На доктор

От днес до 6 януари Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ спира приема на интензивни пациенти, съобщи за „Хоризонт“ доц. Димитър Калайков. От лечебното заведение насочват децата към „Пирогов“, към Националната кардиологична болница и „Александровска“. Причината за тази мярка е напускането на двама анестезиолози след трагичния случай с починалото 3-годишно дете.

След инцидента директорът на болницата д-р Димитър Русинов и приелата детето лекарка д-р Елена Георгиева бяха временно отстранени от длъжност по нареждане на министъра на здравеопазването до приключване на следствените действия.

Пред БНР проф. Радка Тинчева, началник на Клиниката по генетика, обясни:

„Ние останахме без анестезиолози, а едно интензивно отделение без анестезиолози не може да работи. И по тези причини отделението трябва да затвори, за наше съжаление.

Нямаме напуснали педиатри, миналия месец имаше напуснали от интензивното отделение.

Създадената обстановка сега – около инцидента с това детенце, доста пречи на нашата работа. Аз мисля, че това има връзка и с напускането на двамата анестезиолози . Ние се надяваме през този месец да намерим колеги анестезиолози, които да имат желание да работят при нас и да възстановим работата на отделението, защото е много важно. Вие знаете, че тежки пациенти от страната, а и от София постъпват в това отделение. И тази липса ще се почувства“.