Привърженици и противници на Валери Симеонов на протест

ТОП новина

Майки на деца с увреждания излязоха и днес с черни знамена и черни балони, за да протестират с искане Валери Симеонов да подаде оставка от поста заместник-председател на Народното събрание. Те организираха и автошествие, в което се включиха около 30 автомобила. Автоколоната премина по булевард „Цариградско шосе“ и достигна до Площада на авиацията.

Протестиращите настояха за оставката и на Валери Симеонов като заместник-председател на Народното събрание, и за оставката на всички 118 депутати, които са го подкрепили на новия пост:

“Ние не искаме само неговата оставка. Искаме оставката на всеки един поименно депутат, който е натиснал бутона “за“, коментира една от майките.

„Това са нашите черни знамена, това са нашите черни балони – символ на безизходицата, до която ни е докарала системата“.

„Валери Симеонов не е вицепремиер, но Валери Симеонов е избран на една доста по-висока позиция – заместник-председател на Народното събрание. Категорично не смятаме, че това е морално, че това е редно. Просто не бихме могли да го допуснем“, казаха участници в демонстрацията.

Майките на деца с увреждания заявиха, че протестът няма да е еднократен, а ще следват и още с подкрепата на родители на болни деца от други градове на България:.

„Ние сме се убедили за повече от година протести, че нито едно от исканията ни не са постигнати лесно, но въпреки всичко са постигнати и няма да се отказваме“.

По-рано днес браншови организации и граждани се събраха пред парламента в подкрепа на Валери Симеонов. Демонстрацията, преминала под надслов „Демокрация или диктатура“, беше организирана в отговор на исканата от майките на деца с увреждания оставка на Симеонов от поста заместник председател на парламента. Заявявайки подкрепата си за Симеонов те подчертаха, че той е единственият политик, който ги е защитавал когато са имали проблеми.

Един от демонстрантите, председателят на Асоциацията на българските търговци, производители и превозвачи на горива Симо Симов посочи:

„В продължение на повече от година и половина, откакто водим борбата с лобисткия закон за горивата Валери е плътно до нас и ни подкрепя непрекъснато. И не само нас, както и Асоциацията на българската домашна ракия, Асоциацията на фирмите, които доставят храна за училищата „Плод и мляко“ и така нататък, тоест Валери е човек, който защитава малкият и среден бизнес. Този път ние твърдо и категорично сме решени, че ще останем на улицата дотогава докато тези неща позатихнат и Валери наистина остане зам.-председател на Народното събрание“.

Красимир Каракачанов, лидер на коалиционния партньор в парламентарната група „Обединени патриоти“, както и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също застанаха зад избора на Симеонов. Самият той каза:

“Това, че някой протестира си е негово право. Но това, според мен, пак повтарям, е намеса в правилата и реда в парламента“.