„Системата ни убива“ на протест срещу избирането на Симеонов за зам.-шеф на НС

ТОП новина

Майките от националната гражданска инициатива „Системата ни убива“ организираха протест в София срещу избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание. Той започна в 12,00 часа пред парламента.

„Този път сме безкомпромисни и не искаме само неговата оставка, а на всеки един, поименно, депутат който е натиснал бутона „за“. Те срам за България! Ако не – разваляне на цялото Народно събрание и наново. Не смятам, че хората са го избрали точно него да бъде заместник-председател. Неговото е, буквално, назначение с техните схеми и разни сделки, които си правят помежду си“, казаха протестиращи.

Те отрекоха да са били организирани от партия.

От своя страна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се изказа в подкрепа на коалиционния си партньор Симеонов:

„В християнската идеология, има грешка, има прошка. Колко пъти те искат да му отрежат главата? Съжалявам, но мисля, че не са прави“.

Симеонов пък оцени протеста на майките на деца с увреждания като „намеса в парламентарната демокрация“:

„Правото на група „Обединени патриоти“ да има заместник-председател е неоспоримо. То е и съгласувано с всички останали групи. Така както ДПС има заместник-председател, както БСП и ГЕРБ имат зам.-председатели, така е редно и „Обединени патриоти“ да имат. За нас и лично за мен това не е било някаква самоцел. Този пост 4 месеца стои незает. С решение на групата съм определен аз да заема този пост. Нямам нито избор, нито съм човек, който бяга от отговорност. Това, че някой протестира, то си е негово право, но това, според мен, пак повтарям, е намеса в правилата и в реда в парламента. Решението на групата е единодушно. Мога да ви кажа още нещо – не съм си издигнал кандидатурата сам“.

По-рано днес, в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Вера Иванова от „Системата ни убива“ обяви:

„Валери Симеонов винаги ни е неглижирал. Обединени патриоти едва ли са били без избор за номинация на зам.-председател на парламента. Нали там всеки трябва да гласува по съвест?! Тогава защо има избори“.

Вера Иванова

Тя изрази надеждата на майките, че обществото ще ги подкрепи.

„Всеки един от депутатите ни познава достатъчно добре, знае колко сме упорити, знае как и колко можем да протестираме. Искаме да събудим и поне малкото съвест, която е останала“, посочи Иванова.

Протестиращите планират и автомобилно шествие в понеделник, 25-и ноември.