Проф. Стоян Кушлев: Категорично заставам зад кандидатурата на Сотир Цацаров

В десетката

„Главното изпитание за държавната администрация е борбата с корупцията“, каза пред БНР проф. Стоян Кушлев, който през 2005 г. оглави първообраза на днешната КПКОНПИ.

Той коментира, че от повече от месец е знаел, че се водят разговори с настоящия главен прокурор Сотир Цацаров да оглави Антикорупционната комисия, а от 10 дни вече е знаел, че той се е съгласил.

„Заставам категорично зад кандидатурата на Сотир Цацаров“, заяви проф. Кушлев в предаването „Хоризонт за вас“ и се аргументира:

„Той многократно е дал доказателства, че зачитането на върховенството на закона е негов пръв професионален дълг“.

Професорът по право даде пример от кариерата на Цацаров като председател на пловдивския съд, като припомни, че тогава съдът е постановил отнемане на имущество по знаковото дело „Ванко 1“.

Стоян Кушлев коментира и работата на Сотир Цацаров като главен прокурор и я оцени високо, тъй като според него прокуратурата е станала водеща институция в борбата срещу престъпността.

„Конституирането на КПКОНПИ по сегашния закон не дава възможност за пълна независимост на тази комисия“, категоричен бе проф. Кушлев и припомни, че когато той е бил председател на създадената през 2005-а година Антикорупционна комисия, тя е била на квотен принцип – трима души са се избирали от парламента, имало е представител на президента, а председателят се е назначавал от министър-председателя.

„Много по-голяма база и основание би имала комисията, за да извършва тази тежка задача – да отнема имущество, придобито от престъпна дейност, ако комисията  има в състава си хора, които представляват трите власти – парламент, президент и министър-председател“, коментира още той.

Според него не е правилно искането на БСП президентът да назначава председателя на КПКОНПИ, защото властта на държавния глава е номинална, а правителството и премиерът осъществяват управлението на държавата.