Кметът: Режимът в Перник може да остане до март, ако няма обилни валежи

В десетката

Досъдебно производство търси отговорни длъжности лица за кризата с водата в Перник. По него работи Окръжната прокуратура в града, а за действията на разследващите кметът Станислав Владимиров беше информиран от главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев.

След срещата стана ясно, че освен по сигнал на кмета Владимиров, в държавното обвинение е постъпил сигнал от граждани, а и то се е самосезирало за допуснати закононарушения, в резултат на които се е стигнало до воден режим в Перник и близките населени места. Сигналът на кмета е за проверка как се експлоатира язовир „Студена“ и работата на местното ВиК -дружество. По тази линия прокуратурата е възложила на МРРБ и МОСВ да установят – по отношение на язовир „Студена“ – чия собственост е, кои са ползвателите му, въз основа на какви договори е възложено управлението на язовира, какви разрешителни за водовземане са издадени

Кметът Станислав Владимиров не се анажира със свое предположение – чия е отговорността, но припомни :

„Не искам да правя внушения или да създавам фалшиви новини, но за тази една седмица, в която активно се занимавам с водния проблем, видях редица притесняващи факти, по-скоро от подценяване на цялата тази ситуация. Затова беше сигнализирана и прокуратурата – аз не искам да бъда разследващ орган, но искам органите, които могат действително да установят, евентуално, причини, които имат и по-различен характер, да се задействат. Радвам се, че Главна прокуратура проявява активност в тази ситуация….

Още от началото на годината имаме много намалял приток в язовир „Студена“, но оттокът е бил константна величина от близо 2,3 милиона всеки месец и това не е правило впечатление на ВиК-оператора, че при този намалял приток ти харчиш прекалено много вода и няма как да не създадеш огромната криза, пред която са изправени всички перничани. Компетентните органи да направят точно този преглед – как е управлявано ВиК-дружеството и какви са причините ВиК-дружеството да не е предприело действия по предотвратяването или по-безболезненото излизане от създалата се ситуация“.

Владимиров обясни, че водният режим от началото на седмицата дава резултати. Със сигурност той остава в сила до март, а надежда е за повече сняг и дъжд през зимата.

Междувременно стана ясно, че държавата ще отпусне на Община Перник 2 700 000 лева за реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води.