Задържаният за убийството на журналистката Дафне Галиция бизнесмен отново е арестуван

Европа и Светът

Малтийската полиция арестува днес повторно за 48 часа задържан в рамките на разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Галиция, само часове след като го пусна под гаранция, тъй като органите на реда се нуждаели от повече време да го разпита, предаде АФП.

„Ако дадена личност бъде отведена в съда, той или тя не може повече да бъдат разпитвани от полицията“, съобщи по-рано днес премиерът на страната Джоузеф Мускат, цитиран от Ройтерс..

Задържаният е бизнесменът Йорген Фенек. Той бе арестуван в сряда призори на борда на яхтата си, малко след като напуснала малтийско пристанище.

Фенек бе пуснат под полицейско наблюдение в четвъртък вечерта. Нито той, нито адвокатът му са правили някакви коментари за ареста, който бе извършен, след като ден по-рано Мускат предложи помилване на заподозрян посредник за смъртта на Галиция, ако даде информация за поръчителя.

Дафне Галиция, една от най-известните разследващи журналистки в Малта, бе взривена в колата си на 16 октомври 2017 г.

Вчера Мускат посочи, че арестът на Фенек не е заради предоставена информация от предполагаемия посредник Мелвин Теума.

Мускат същевременно отхвърли критики на опозиционни политици за решението Фенек да бъде освободен.

„Полицията знае какво прави, те трябва да се съобразят със закона и да бъдат внимателно да не компрометират разследването“.