Перничани на протест заради кризата с водата

ТОП новина
Ще има наказани заради водния режим в Перник и околностите. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който пристигна в града, за да се срещне с кмета Станислав Владимиров.
„Установявам пропуски в дейността на ВиК дружеството и то основно в това, че не могат да овладеят една криза, от която е засегната голяма част от област Перник, община Перник в голямата си част. Липсата на информация в обществото доведе до много слухове и спекулации“.
По-рано днес перничани излязоха на протест заради кризата с водата и драстичния спад на язовир „Студена“. От началото на седмица в Перник и още 10 населени места беше въведен воден режим.

Протестът започна в 9 часа пред сградата на ВиК-Перник. Организаторите са подготвили писмо, което ще връчат на кмета Станислав Владимиров. Те настояват за оставка на ръководството на ВиК-дружеството и търсене на отговорност заради водната криза на бившия кмет Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова. Започна и събирането на подписка.

Протестиращите носят лозунги с надписи “Къде ни е водата“ и “Оставка“. Някои от тях са си пуснали неплатен отпуск, за да присъстват на протеста.

Един от организаторите на протеста Надежда Димова заяви:

„Днеска ще внеса „отворено писмо“ с искането на гражданите за търсене отговорност от всички по веригата, като започнем от МОСВ, МРРБ, областен управител, ВиК-дружество. Ние желаем да бъдем чути от всички институции и да бъдем фактор, когато се касае за нашия живот“.

След като управителят на ВиК Иван Витанов не слезе при протестиращите те се опитаха да влязат при него, но не бяха допуснати от полицията.

Излъчени бяха техни представители, които се срещнаха с управителя.

Всички осъзнават необходимостта от воден режим на този етап, но искат да знаят защо се е стигнало да тази крайна мярка и кой е виновникът. Недоволството е породено и от неспазването на графика на режима и бавенето от страна на Мерките за допълнително водоподаване (МРРБ)..

Кметът Станислав Владимиров сезира държавното обвинение още в понеделник. „Надявам се Прокуратурата да влезе във ВиК в спешен порядък и да направи преглед на всички действия“, коментира той. По думите му, първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането на режима, не са добри, защото разходът на вода от язовир „Студена“ не е намален. „Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца“, каза кметът.

Първата проба от язовир „Долна Диканя“, за който имаше вариант да се свърже с язовир “Студена“, е положителна за салмонела. Това стана ясно от днешната среща на представители на протестиращите с управителя на ВИК-Перник.

В друга лаборатория ще бъде изследвана втора проба от водата. И ако и я се окаже положителна водата от „Долна Диканя“ няма да може да се използва за питейни нужни. Управителят на ВиК заяви, че ще продължава да се търсят други решения. И още:

„Няма за какво да подавам оставка, защото съм направил всичко, както трябва да бъде направено“.

„Топлофикация Перник“ е готова за зимния сезон, съобщи междувременно директорът на дружеството Любомир Спасов. На склад в предприятието има над 100 000 тона въглища. Количеството ще стигне за около 40 дни, дори през това време да не се правят нови доставки.

Директорът на „Топлофикация“ Любомир Спасов съобщи, че заради водния режим има проблеми с качеството на топлата вода:

“Получава се непрекъснато изпразване на системата и пълнене, въздушни възглавници, горене на помпи за битова гореща вода, но малко по малко ще се справим с този проблем. Да се надяваме, че режимът ще бъде по-кратък“, каза Спасов.

Той не очаква водният режим да се отрази на отоплението. По думите му дружеството разполага с достатъчно екипи, които в случаи на авария да реагират своевременно:

“Авариите се работят до отстраняване, т.е. когато някъде има теч, почва се аварията и се работи до отстраняване. Всичко ще се случва в рамките на часове до максимум денонощие“, заяви Спасов.