ВСС потвърди избора си за Иван Гешев

ТОП новина

Висшият съдебен съвет (ВСС) потвърди избора си – следващ главен прокурор да бъде Иван Гешев. Резултатът от гласуването е същият, както при първото гласуване преди 20 дни – 20 „за“ и 4 „против“.

Петчасовите дебати бяха изпълнени с много спорове – първо, за това как да продължи процедурата след указа на президента, който отказа да назначи Иван Гешев за главен прокурор – дали да започне отначало или само прегласуване. Реши се да е второто. Второ, има ли политическа намеса в избора на така наречените „трима големи“ в съдебната система.

Спорове имаше също дали трябва отново да се коментират качествата на Иван Гешев. За разлика от преди 20 дни, този път публичните позиции в негова подкрепа бяха доста повече. Всички гласували „за“ препотвърдиха, че той е най-подходящият за поста и че няма основание заради мотивите на президента да се преосмисля гласуването им от 24-и октомври.

На старите си позиции останаха съдебните кадровици, които и тогава гласуваха „против“. Те обявиха, че споделят възраженията на Румен Радев и смятат, че трябва да бъдат взети предвид.

По време на целия дебат имаше поредица от реплики и дуплики между председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров:

„Анонсът към избора на предходен главен прокурор, мисля, че казахте името на господин Борис Велчев – трудно е да сравним двата избора наистина. Много е трудно! Но във всички случаи, първо, всеки, който е имал възможност и е искал да запознае с публикациите на господин Велчев, е имал тази възможност да го направи. И още нещичко – не съм чул при тогавашният избор София да осъмва блокирана с жандармерия и полиция“, каза Лозан Панов.

Сотир Цацаров заяви:

„Дошло е времето начело на Прокуратурата да застане прокурор. Аз лично считам, че този прокурор може да бъде Иван Гешев и ще гласувам за него. Институционалната подкрепа и подкрепата на гражданското общество е също толкова важна“.

ВСС реши предложението за избора да бъде незабавно изпратено на президента. Този път той няма право да откаже издаването на указ.

След избора Иван Гешев определи процедурата днес като най-прозрачната и демократична, и достойна за Гинес.

Пред медиите той каза това, което каза и на съдебните кадровици, че “благодари за избора и че бил избран след безпрецедентен политически натиск“. Този път обаче посочи откъде е дошъл този натиск – от политическа формация, която спряла кампанията си за местния вот заради протестите срещу него.

На въпрос – очаква ли проблеми около финализирането на процедурата и подписа на президента Румен Радев Иван Гешев отвърна, че вярва, че, както и досега, държавният глава стриктно ще следва, предписаното в конституционните му правомощия.

Да действа в разумни срокове очаква от държавния глава правосъдният министър Данаил Кирилов, който даже уточни срока – между 3 и 7 дни. Другото щяло да е сигнал за отношение на президента към тежестта на конституционната норма.

На пресконференцията на Иван Гешев присъства и главния прокурор Сотир Цацаров, който за първи път лично коментира спекулациите, че ще смени прокуратурата с Антикорупционната комисия. Той отказа да отговори еднозначно с „да“ или „не“ на тази възможност, но обеща на медиите лично да съобщи, ако се стигне до вариант предсрочно да напусне мандата си.

По-рано днес пред сградата на ВСС се проведоха два митинга – срещу и в подкрепа на избора на Иван Гешев за нов главен прокурор. Събралите се в подкрепа на новия обвинител номер едно бяха доволни от  решението на съдебните кадровици, но заявиха готовност за нови прояви, ако Гешев не продължи да повдига обвинения на олигарсите и хората от високите етажи на властта.

След прегласуването на номинацията, протестиращите съобщиха, че планират в понеделник шествие от Съдебната палата до президентството.