Наводненията във Венеция взеха жертви

ВАЖНО

Бури и наводнения връхлетяха водещите туристически дестинации в Италия – Венеция, Матера и Капри, обобщават Франс прес и АНСА.

Градът на Каналите беше наводнен при безпрецедентното за последните 53 години покачване на нивото на водата във Венецианската лагуна, допълва БТА. То достигна 187 сантиметра и така се доближи до историческия рекорд, поставен на 4 ноември 1966 г., когато то беше 194 сантиметра.

Две са вече жертвите на наводненията във Венеция, съобщава италианската телевизия Скай Ти Джи 24.

Обстановката в града се влоши от бурния вятър с пориви от 100 километра в час вчера вечерта и от проливния дъжд. 80 процента от Венеция се оказаха наводнени, включително централният площад „Сан Марко“ и едноименната базилика.

Кметът на града Луиджи Бруняро написа в Туитър, че градът се нуждае от помощта на всички, за да се справи с онова, което е ясна последица от климатичните промени. Той обиколи с лодка площад „Сан Марко“, който е под метър вода. Съгражданите му пък наблюдаваха бедствието от прозорците на домовете си и следяха обстановката по интернет.

Според Бруняро нанесените щети са в размер на стотици милиони евро.

Училищата в града са затворени, не работят телефоните.

Покачващата се вода заля терасите на кафенетата, отнесе маси и столове по улиците. Мостчетата пред хотелите покрай Големия канал бяха пометени от вълните и клиентите, пристигащи с водни таксита, бяха принудени да влизат през прозорците на първите етажи.

Отчетеното ниво на водата от 187 сантиметра не означава обаче, че в целия град то е едно и също. Средното ниво за града при това наводнение беше между метър и 130 сантиметра.

Управата на базиликата „Сан Марко“ организира наблюдение през цялата нощ, за да следи с колко се покачва водата. Според предстоятеля Пиерпаоло Кампострини подобно наводнение се е случвало само пет пъти в историята на базиликата, издигната през 828 г. и възстановена след пожар през 1063 г. Три от тези наводнения обаче са станали през последните 20 години, като последното беше миналата година, което поражда безпокойство.

Венеция всяка година е обхващана от феномена, наречен Акуа Алта, или Висока вода. Това става през есента и пролетта. За да се защити градът от бедствието, в процес на реализация е проектът „Мойсей“. Работите по него започнаха още през 2003 г., но имаше много закъснения заради оскъпяването на строителните дейности и злоупотреби. Проектът предвижда поставянето на 78 плаващи диги, които ще се вдигат, за да затварят лагуната в случай на покачване на водата в Адриатическо море.

Очаква се днес високата вода да започне да намалява и градът да започне да се справя с последиците от наводнението.

Популярните италиански туристически дестинации бяха връхлетени от бури

Бури и наводнения връхлетяха и областта Пулия, на тока на италианския ботуш, където се съобщава за паднали електрически стълбове и дървета и за анулирани най-малко два полета от Милано до Бари. Особено засегнати са Таранто, Саленто, Спонгано. Лече също не беше подминат от лошото време.

В съседната област Базиликата столицата на културата Матера беше обхваната от наводнения, превърнали тесните стръмни улици в зоната на сасите – кварталите с вкопаните в скалите къщи и църкви, в кални потоци, като водата и калта нахлуха дори в някои къщи. Предната вечер в района премина и торнадо, което изкорени дървета, електрически стълбове, отнесе покриви и нанесе щети на посевите.

Откъснати от света заради лошото време и прекъснати фериботни връзки са Еолийските острови, северно от Сицилия.

От предната страна на ботуша в Неапол бурният вятър повали дървета, като едното от тях падна върху автобус, в който имаше шофьор и четирима пътници.

На остров Капри бурният вятър нанесе щети на прочутата кула с камбанарията, от която се отчупиха фрагменти. Училищата там остават затворени.

Предупреждение от българското МВнР

По информация на българското посолство в Рим ситуацията е критична в много области, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Най-засегнати са южните райони, като в някои градове е обявен „червен код“ за опасност.

Рекордно високо е нивото на водата във Венеция – 187 см., като това е най-високото ниво след наводнението през 1966 г. Пораженията след обилните валежи в града са тежки – освен потънали и изтласкани лодки до бреговете, водата е навлязла и вътре в базиликата „Сан Марко“. Съобщава се за два смъртни случая на остров Пелестрина.

В Матера училищата са затворени, улиците в града са наводнени, вода и свлачища кал са навлезли в домовете на много домакинства. В област Пулия след изключително силния вятър и вълните на йонийския бряг, достигащи над 5 метра, има множество изкоренени дървета и срутени покриви. В почти цялата провинция училищата са затворени, а в Лече достъпът до паркове е забранен.

Днес отново се очакват проливни и интензивни дъждове. Има проблеми с телефонните връзки. В някои райони на Южен Тирол през нощта е паднал сняг и снежната покривка на места достига до 40 см. Трафикът е силно затруднен.

Препоръчваме на българските граждани, пребиваващи в Италия или пътуващи за страната, да следят информациите за актуалната ситуация и по възможност да избягват засегнатите райони и най-вече Венеция и околностите.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Рим на телефони: +39 06 3224640, +39 06 3224643, както и с генералното ни консулство в Милано на телефони: +39 02 84942941, +39 333 7826043.