Във Великобритания въвеждат задължителна регистрация на дронове от техните притежатели

В десетката

Във Великобритания влиза в сила разпоредба за задължителна регистрация на дронове от техните притежатели до 30 ноември, в противен случай ги грози глоба до 1 000 паунда.

Използващите дронове във Великобритания разполагат със срок до края на ноември да регистрират своите летателни тела при гражданските авиационни власти. Задължителната регистрация се отнася до всеки дрон или летателен апарат, тежащ над 250 грама.

Притежателите на нерегистрирани дронове ще бъдат глобявани.

В същото време гражданските авиационни власти откриват служба, която ще се заеме с издирване на загубени дронове и връщането им на притежателите. Данни показват, че една четвърт от притежателите на дронове в някакъв момент губят летателните си апарати. Повечето от случаите на изгубените дронове са в резултат на неизправности при управлението им, като изтощаване на батерия, загуба на сигнал или технологични повреди.

В четвърт от случаите обаче това се дължи на грешки на самите пилоти.

Регистрацията на летателен апарат от 250 грама до 20 килограма ще струва 9 паунда годишно, а регистриралият се собственик на дрон, който трябва да е над 18 години, ще трябва да издържи онлайт тест за безопасно управление на летателния апарат.

Всеки, който иска да управлява дрон, включително деца, също трябва да държат тест.