„Правосъдие за всеки“ иска президентът да пита Конституционния съд за Гешев

В десетката

От Инициатива „Правосъдие за всеки“ призоваха президента Румен Радев да попита Конституционния съд дали при евентуално връщане на предложението на Висшия съдебен съвет за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор процедурата трабва да започне отначало или е достатъчно номинацията на Гешев само да бъде прегласувана.

От неправителствената организация смятат, че е важно конституционните съдии да се произнесат и за тованамеса ли е в независимостта на съдебната власт подкрепата за Гешев от структури на изпълнителната власт.

Пред „Хоризонт“ адвокат Емил Георгиев обясни какво очакват от държавния глава от „Правосъдие за всеки“:

„Да обяви, че не подписва указа, докато се изяснят тези обстоятелства. Може би процедурата е порочна, но за да се установи дали тази процедура е порочна, трябва да има сезиране. Нашият Конституционен съд не се самосезира, не работи като прокуратурата. Ако президентът така си построи тезата, че каже, че ще се съобрази с Конституционния съд и дотогава няма да подписва указ, според нашето виждане, няма да е в нарушение на Конституцията, в каквото вече го упрекват, и да се стигне до импийчмънт. Ние смятаме, че няма да е така, тъй като той би следвал конституционния порядък, установен в държавата“.

Тази вечер Инициатива „Правосъдие за всеки“ проведе шестия си „Марш за правосъдие“. Той тръгна от Съдебната палата и стигна до президентството и протече под надслов: „Светлината ражда Свободата! Президентът е на ход!“.