Парламентът прие оставките на Волен Сидеров и Лиляна Павлова и си гласува още 2 дни ваканция

В десетката

Депутатите възобновиха работата си след двуседмичната предизборна ваканция.

В първия работен ден след ваканцията в две отделни гласувания народните представители прекратиха пълномощията като депутати на Лиляна Павлова (ГЕРБ) и на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Днешното заседание приключи за 45 минути.

На мястото на Лиляна Павлова в парламента ще застане Руслан Тошев от ГЕРБ-Варна, а на мястото на Волен Сидеров – Мария Цветкова от ВМРО.

Народното събрание реши почти единодушно да няма пленарни заседания утре (31-ви октомври) и на 1-ви ноември (петък).

В дните ще се провеждат само заседания на парламентарни комисии. Мотивът – предпазване от предизборна агитация.

За 45-те минути, в които заседава, парламентът гласува оставките на депутатите Лиляна Павлова от ГЕРБ и на лидера на „Атака“ – Волен Сидеров.

Павлова напуска парламента, за да може да заеме поста на вицепрезидент и член на управителния комитет на Европейската инвестиционна банка.

А Сидеров взе това решение в края на кампанията си за кандидат-кмет на София.

Депутатите удължиха до 30-и ноември срока на работа на Временната анкетна комисия за изясняване на фактите около случая с изтичането на лични данни от електронната система на НАП.

Възложиха и на Сметната палата да извърши одит за съответствието на предоставена от Министерството на отбраната към НАТО информация, свързана с разходите на отбрана на България съгласно класификацията и изискванията на Алианса.

В декларация от трибуната на парламента лидерът на БСП – Корнелия Нинова обяви, че след втория тур на местните избори левицата отново ще настоява за въвеждане на машинното гласуване. Според Нинова така ще се избегнат недействителните гласове:

“По предварителни данни 400 хил. невалидни бюлетини – 15% невалидни бюлетини. Отново ще поставим въпроса за машинното гласуване“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова припомни ангажимента на партията за ново обсъждане на изборното законодателство:

“Категорично заявихме, че след изборите ще търсим наистина едно сериозно, конструктивно, диалогично обсъждане на Изборния кодекс с цел да избегнем всички негативни прояви, които сме отчели по време на изборите“.

В кулоарите а НС, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова се извини на лидера на „Атака“ Волен Сидеров за това, че не е могъл да говори от парламентарната трибуна при гласуването на неговата оставка като депутат. Тя подчерта, че Сидеров късно е пожелал да направи изказване:

„Видяхме и ние и председателят, че Волен Сидеров поиска думата, когато течеше процедура по гласуване. Той твърде късно реагира и най-вероятно се получи недоразумение, защото не беше разбрано, че той иска думата своевременно. Така или иначе, няма как да бъде прекъсната процедурата по гласуване и аз искрено съжалявам за случката. Смятам обаче, че г-н Сидеров има трибуна, за да изкаже мнението си и също така разчитам на отговорното поведение от страна на нашите коалиционни партньори. Смятам, че споразумението е в сила и ние ще продължим да бъдем в рамките на този парламент управляващо парламентарно мнозинство“.

В кулоарите Сидеров каза, че вероятно ще стане общински съветник в столицата, за да разкрива „интересни сюжети“.

Следващото редовно заседание на парламента е на 6-и ноември.