Очаква се първа присъда за купуване на гласове в Плевен

Политика

В Плевен се очаква първа присъда за купуване на гласове след споразумение на обвиняемия 42-годишен мъж с прокуратурата. Продължава разследването и срещу 37-годишен плевенчанин, който е с постоянна мярка “задържане под стража“.

Сигнал за купуване на гласове е подаден от граждани в късните часове на първия тур за избор на местна власт, обясни говорителят на прокуратурата Добринка Матеева:

„Двамата обвиняеми са се опитвали да мотивират жители на квартала в района около ЖП-гарата и автогарата в град Плевен, за да упражнят своето право на глас, като срещу това са им обещали сумата от 30 лв. Двете лица са били незабавно задържани. Събрани са и са установени лицата, с които те са разговаряли. По едното от досъдебните производства лицето се е признало за виновен. Поискало е и е сключено споразумение с него, по силата на което му е наложено наказание 10 месеца лишаване от свобода, което е отложено с 3-годишен изпитателен срок, и 5 000 лева глоба“.

Споразумението е внесено за одобрение в Районния съд. Прокуратурата не съобщи политическата сила, за която са купувани гласовете.