Горанов: В Бюджет 2020 има достатъчно буфери срещу криза

ТОП новина

В бюджета има достатъчно буфери срещу криза. Това заяви при представянето на Бюджет 2020 година финансовият министър Владислав Горанов, който представи пред социалните партньори финансовата рамка за следващите 2 години и проектобюджета за догодина.

Приоритет на бюджета за догодина – образованието и здравеопазването.

Общата задлъжнялост на страната ни ще продължи да намалява догодина и през следващите я две години, като няма необходимост да се поема нов дълг с цел подкрепа на икономиката, защото по този начин ще се увеличи дефицита, заяви министърът:

„Има достатъчно буфери в този бюджет, изпълним, и до голяма степен намира баланса между основните сектори, които финансира държавата“.

Именно заради това има повече пари за образование и здравеопазване, както и мерки, подкрепящи пазара на труда в следващите три години, каза още Горанов:

Анонсираното достигане на средна заплата през 2021 година в порядъка между 1400-1500 лева е постижимо и възможно„.

Съвършен бюджет няма, но този изпълнява приоритетите на правителството, допълни финансовият министър и припомни, че Бюджет 2020 ще бъде последният цял бюджет за кабинета Борисов.

Догодина бюджетът ще е балансиран – т.е. без дефицит или излишък. Общо хазната ще разполага с близо 47 милиарда лева приходи, като всичките са предвидени за разходване. 

Догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, което ще бъде и минимален осигурителен праг.

За поредна година управляващите ще се опитат да вдигнат рязко осигуровките на тютюнопроизводители и земеделски стопани, които в момента се осигуряват върху 400 лева. Максималният осигурителен праг се запазва на 3 000 лева, а от 1 юли догодина пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто.

Повече пари ще има за възнаграждения в бюджетната сфера и за учителите.

Освен образованието, управляващите извеждат като приоритет и здравеопазването. Касата ще разполага с близо 400 милиона лева повече, като са заложени повече пари за болнична помощ и за лекарства.

Проектът за републикански бюджет беше публикуван в петък вечер, докато финансовите рамки за Здравната каса и общественото осигуряване вече са одобрени от надзорните съвети на съответните институции.

След като бъдат разгледани от социалните партньори, трите проектозакона трябва да бъдат одобрени от кабинета и внесени в парламента до 31-ви октомври.

Пред БНР бившият финансов министър Муравей Радев определи Бюджет 2020 като „доста смел“. Преподавателят в Стопанския факултет на Югозападния университет проф. Ганчо Ганчев обаче го нарече „по-консервативен дори от предишните“. Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев пък нарече бюджета „напрегнат“.

Работодателските организации дадоха принципна подкрепа на проекта за бюджет 2020.

КТ „Подкрепа“ възрази срещу замразяването на социалните плащания в него. Министър Горанов обаче защити предложението си за замразяване.