САЩ отмениха санкциите срещу Турция

В десетката

Американският президент Доналд Тръмп обяви днес, че САЩ свалят санкциите срещу Турция и приветства успеха примирието в операцията на Анкара в Сирия, предаде АФП.

Президентът, който бе подложен на критики за изтеглянето на американските войници от Северна Сирия, отваряйки пътя на Турция към смъртоносна офанзива срещу кюрдите, допълни, че „малък брой“ бойци на САЩ ще останат в арабската държава.

„По-рано днес правителството на Турция информира администрацията ми, че ще прекрати бойните действия и своята офанзива в Сирия и ще направи примирието постоянно“, каза Тръмп в телевизионно обръщение от Белия дом.

И съобщи, че тогава е инструктирал министерството на финансите да вдигне всички санкции, наложени на 14 октомври в отговор на офанзивата на Турция в Сирия.

Тръмп обаче настоя, че си запазва правото да наложи санкции над Турция, включително мита за стомана и друга продукция, „ако направят нещо, от което да не сме доволни“.

На сайта на американското финансово ведомство бе публикувано съобщение, че се свалят персоналните санкции срещу турските министри на вътрешните работи, отбраната и енергетиката.

Свалят се и санкциите срещу турските министерства на отбраната и енергетиката.

Сделката от Сочи

Съобщението на Тръмп дойде след постигнатата снощи в Сочи сделка между турския лидер Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин, според която Москва и Дамаск „ще улеснят изтеглянето“ на кюрдските Отряди за народна защита от граничния район с Турция.

Споразумението предвижда Турция да запази „зона за сигурност“ в Сирия по протежение на 120 км с дълбочина 32 км. В нея се очаква да патрулират съвместни руско-турски патрули.

Германски критики

Днес Германия разкритикува сделката и призова за по-широко международно решение на конфликта.

„Важно е международните действия за разрешаване на кризата да не се ограничават до Турция и Сирия“, каза говорителят на канцлерката Ангел Меркел.

„Европа трябва да се заеме с настоящите събития по границата на нашия континент, защото тези въпроси директно засягат няколко страни членки на ЕС“, каза Щефан Зайберт.