Борисов: Отпадането на мониторинга е добра новина

В десетката

Отпадането на мониторинга за България е добра новина, но този факт трябва да мобилизира повече управляващите. С тези думи премиерът Бойко Борисов откри заседанието на правителството. Той изрази съжаление, че опонентите му неглижират положителния евродоклад за страната ни:

“Било подарък за правителството. Утре ще дойдат да управляват. Ще имат една държава, която не е под ударите на механизма, а това, което ще продължи в Европа да се прави – всички държави да бъдат наблюдавани за върховенството на закона, свободата на медиите и демокрацията, основните принципи на ЕС. Случи се нещо хубаво за България и ние съжаляваме, че, но дори отделянето ни от Турция и Румъния не е хубаво, защото трябва да вървим заедно, за да има просперитет в този регион“.

Правителството ще възложи окончателно разпространението на печатни издания да се извършва от държавните „Български пощи“. Очаква се промяната да бъде одобрена на днешното заседание, обяви премиерът Борисов, като коментира, че това ще бъде гаранция за свободата на словото:

„Да не оставяме частници да правят разпространение. „Български пощи“ са 100% държавни, имат достъп до всички населени места, така че гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат“.

Според Борисов отпадането на мониторинга се дължи на всички, а не само на неговото правителство. Затова той отправи благодарности:

„На Станишев днеска му благодарих и на съдиите, и на прокурорите, и на Христо Иванов, който, като мой министър, работи много по промените на законите. И сега всички българи, защото казват: „Мониторингът за България падна“, не „на Борисов“. Това е добре за България, това е добре за инвеститорите, това е добре за средата“.

Министър-председателят Бойко Борисов даде обяснение защо България не е допускана в Шенгенската зона, след като страната получи положителен доклад по мониторинга на ЕС

„И ако България и Гърция са в Шенген заедно, Румъния в Шенген, от границата мигрантите директно ще отидат в Холандия. Няма къде да ги спрат“.