Томислав Дончев определи като сценарий психозата за отнемане на деца

ТОП новина

Премиерът Бойко Борисов призова медиите да съдействат за спиране на разпространението на фалшивите слухове, че държавата ще взима деца от семействата и ще ги изнася в чужбина.

Целенасочена атака

По темата вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че има сценарии и службите го разследват от няколко месеца. Той определи ситуацията като целенасочена атака:

„Не, не сме го проспали. Следим го от няколко месеца. Това си е умело режисирано мероприятие, което тръгна от социалните мрежи. Много малко българи вярват, че пътническите самолети пускат отгоре отрова, обаче когато става дума за децата, българинът е свръхчувствителен. Това има за цел да държи хората в подозрение, паника, да раздели обществото и да всее несигурност. Това вече не е политически въпрос“.

Има граници, които не бива да се минават

Дончев потвърди, че за паниката във въпросните училища от югоизточна България вина имат и пастори, но не само:

„Специално искам да обърна внимание на всички политици, които имат склонност да се заиграват с тази тема. Има граници, които не бива да се минават“.

Безпрецедентна ситуация

Според вицепремиера ситуацията е безпрецедентна:

„При условие, че и служби, и МВР, и прокуратура работят по темата, не очаквайте в момента да ви изредя организации и имена – има и вътрешни, и външни фактори“.

Медиите да не възпроизвеждат фалшиви новини

Премиерът Бойко Борисов призова медиите да не възпроизвеждат фалшиви новини за отнемане на деца от семействата им:

„Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца – да ги натовари на влак и да ги изнася… Това как може да им мине през ума?“.

Ситуацията в училищата се нормализира

Към днешна дата ситуацията в училищата, където заради дезинформация родители прибраха децата си, се нормализира, увери министърът на образованието Красимир Вълчев. При посещаемост в тях от 70%, днес на училище са отишли около 60%.

„Включително чрез Фейсбук може да се види представители на политически партии, които убеждават, че това не е лъжа. Все неща, които говорят за организирана дезинформационна кампания, насочена конкретно към ромските общности“, посочи министър Вълчев.

Мълвата за отнемане на деца от училище днес достигна и Пазарджишко. Засегнати са две учебни заведения в Пещера и училището в ромския квартал на град Пазарджик. Част от децата отсъстват от учебните занятия.

Медиатори вече работят на терен в ромските махали. Полицията разследва разпространяването на слуховете.