Цветослав Цачев: Американските мита за европейски стоки ще провокират контрамерки

Европа и Светът

САЩ планират от 18-и октомври да влязат в сила мита от 10% върху вноса на самолети „Еърбъс“, които се произвеждат във Франция, Великобритания, Германия и Испания. Както и 25% върху вноса на различни други европейски стоки – сирена, маслини, кафе, спиртни напитки и дрехи. Вашингтон поиска Световната търговска организация да ратифицира предложения тарифен списък до 14-и октомври, като митата се очаква да влязат в сила от 18-и октомври. Само три дни след планираното за 15-и октомври увеличение на американските тарифи за китайски стоки на стойност 250 млрд. долара от настоящите 25 до 30%.


Ще бъде ли това нов фронт в търговската война между Европа и САЩ

“На фона на това, което се случва с Китай, това разбира се е много малка сума. Но интересното е, че този път се чакаше такова решение на Световната търговска организация, което даде картбланш за въвеждането на митата и може би ще видим някаква реакция от страна на Европейския съюз, като обратна контрамярка. За мен сега е по-скоро не нов фронт, защото имаше търговски диспути и преди с ЕС по отношение на автомобилите, но по-скоро е стъпка, която може да ескалира нещата напред“, каза пред БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев и допълни:

“Интересното, е че този спор се води много дълго време за субсидирането на самолетите на „Еърбъс“ и ако примерно Франция, за която се смята, че ще има лидерска позиция в това отношение, не предприеме конкретни мерки, всъщност това ще остане без развитие“.

В каква насока може да ескалира ситуацията

“В това ЕС да наложи контрамерки, които веднага да доведат до въвеждането на много по-големи, от страна на президента Тръмп. Защото разликата с предишните мита, които бяха наложени от Европа и заплахите основно от Европа и САЩ, бяха това, че се инициираха то президента. По неговия обичаен начин, както въведе митата и срещу Китай, т.е. – туитове, заплахи и т.н., съответно реакция от страна на Европа. Това, което виждаме сега е всъщност поводът е едно решение на Световната търговска организация, което казва, че субсидирането на европейските самолети не е правилно и позволява на САЩ да вземат контрамерките “, коментира още Цачев в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“.

В кои сектори Европа може да удари Тръмп 

“По много специфични стоки, които са характерни за американската индустрия, примерно както бяха мотоциклетите “Харли Дейвидсън“, нещо което няма подобна конкуренция, нещо което се счита за луксозна стока. Въпросът е дали това може да се разшири извън характерните стоки…“.

Според него отражение от увеличението на митата ще има основно върху цените на спиртните напитки, като уиски. От българските стоки повишение ще има на цената на сиренето, изнасяно в САЩ:

„Предполагам, че най-засегнати ще бъдат българските емигранти, които пазаруват типични характерни български стоки. Българското сирене и т.н., нещо, което е с носталгичен привкус, но 25% не е малко“.