Стачка блокира транспорта в Гърция

ВАЖНО

Стачка на синдикатите в Гърция блокира транспорта в страната. Журналисти от всички медии също протестират, като за 24 часа са прекъснати новинарските емисии. Причина за недоволството са планираните от правителството промени за ограничаване правото на протести и премахване на минималната работна заплата.

Синдикатите организират втора стачка само за седмица.

Спряха влаковете, a фериботи и товарни кораби останаха по пристанищата.На Пирея се събраха стотици моряци в демонстрация срещу мерките на правителството,които се обсъждат в парламента.

“Ограничаване правото на стачки и премахване на фиксирана минимална работна заплата“ няма да допуснем,категорични са синдикатите и показват готовност за нови протести.

Полицията прекъсна движение на автомобили до центъра на градовете, в които се провеждат демонстрациите.

Стачкуват дори и лекарите в държавните болници. В протестите участват масово и пенсионерите с искане за „достоен живот“.

От Комунистическата партия блокираха входа на големите производствени предприятия в цялата страна с призив за стачка.

Опозиционните партии вече заявиха, че няма да подкрепят мерките при гласуване в парламента. Синдикатите очакват старт на преговори с правителството.

Стачката ще засегне движението на метрото днес и утре двата дни като в първия ден метрото няма да се движи по линии 2 и 3, а на 3 октомври е обявено три-часово прекратяване на работата на метрото от 12:00 до 15:00 ч, алармират и от българското МВнР.

Автобусите, тролейбусите и трамваите ще спират работа на 2 октомври. Автобусите и тролейбусите ще се движат между 9:00 и 21:00 ч., а трамваите между 9:00 и 15:00 ч.

На 2 и 3 октомври стачката ще засегне и жп транспорта ОСЕ и влака между предградията на Атина и летището. Ще стачкуват и всички категории кораби, тръгващи от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврио. Към стачката на 2 октомври ще се присъединят и банковите служители, както и Националната телекомуникационна компания.

Препоръчва се на българските граждани, които посещават Гърция или постоянно пребивават в страната, да не разчитат на обществения транспорт, както и да избягват придвижване в центъра на Атина и по-големите градове, тъй като се очакват протести и възможни безредици.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Атина на телефони: +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107