Бойко Рашков: Съкратеното следствие е пречка за строга наказателна политика

В десетката

„Трябва да има съществени изменения в съдържанието на института на съкратеното съдебно следствие, който не работи в интерес на обществото“. Това заяви пред БНР Бойко Рашков – преподавател по наказателен процес, бивш директор на Националната следствена служба и бивш заместник-министър на правосъдието.

„Този институт не укрепва чувството за справедливост у човека, а обратното. Този институт ревизира наказанията в Наказателния кодекс и на практика с едно самопризнание не може да се наложи онова по-сурово наказание, което заслужава извършителят на много тежки престъпления. Това съкратено съдебно следствие е пречка за една строга наказателна политика по отношение на извършителите на особено тежки престъпления. При този институт смъртта няма никакво значение“, обясни Рашков в интервю за предаването „Преди всички“.

Истината в процеса не може да зависи от бързината, категоричен бе той и добави мнението си: „Ние обаче надценихме самопризнанието, върнахме се може би 30-40-50 години назад, когато това беше царицата на доказателствата и казахме, че като направи самопризнание подсъдимият – той се самопомилва, той си самоопределя много по-ниско наказание, което е 1/3. Това надценяване на самопризнанието по-натам е свързано с липсата въобще на обсъждане кога се прави самопризнанието. Процесът не е само съдебна фаза, има и досъдебно производство. … Ако трябва да се говори за бонус, тогава този бонус трябва да бъде обвързан с това кога е направено самопризнанието. Ако самопризнанието се направи в съдебното следствие, когато всички доказателства вече са събрани и са подкрепили обвинението на прокурора, тогава каква е обществената полза от това, че той ще направи самопризнание. Ако обаче той е улеснил и двете фази на процеса, тогава можем да обсъждаме какъв да бъде бонусът“.

„По тази процедура – съкратено съдебно следствие, се измъкват извършители на много тежки престъпления“, отбеляза още Бойко Рашков. По думите му този институт също не отчита факта дали подсъдимият е осъждан и друг път, дали е рецидивист, или не е. Този институт е многократно приложим, което е възмутително, смята той.

Според него на първо време трябва да се приемат пречки за прилагането на съкратеното следствие. Рашков е категоричен, че преди да се правят законодателни промени, трябва да се направи подробен анализ и да се вникне в дълбочина в този институт.

Правната комисията се събира извънредно утре, за да огледа проектопредложенията, свързани с промените заради съкратеното съдебно следствие. До това се стигна след спешен председателски съвет в петък, когато ГЕРБ се отказаха от своя законопроект и се обединиха около този на останалите парламентарни групи, които искат отмяна на съкратеното следствие при убийства и тежки телесни повреди.