Джок Полфрийман има забрана да напуска страната

ТОП новина

Джок Полфрийман има забрана да напуска страната. Тя е била наложена още при ареста му след убийството на Андрей Монов и не е отменена, съобщи NOVA, позовавайки се на свои източници.

Иначе Полфрийман вече има пасаван.

„МВР чака в момента всички нужни документи, за да напусне този човек страната. МВР ще изпълни решение на съд тогава, когато всичко е ясно”, каза Стефан Балабанов, зам.-министър на вътрешните работи.

От Министерството на правосъдието поддържат тезата, че Полфрийман не се е поправил в затвора. И изнесоха данни, че мъжът кроял планове за бягство, а в последно време се държал арогантно с надзирателите.

За първи път случаят коментира и зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Аз имам три деца, така че каквото и да кажа по този случай, има опасност то да бъде повлияно от емоции и коментарът да не е професионален. Затова няма да коментирам случая с убиеца Джок Полфрийман”, заяви той.

Още по темата вижте във видеото горе.

По-рано днес системата за разпределяне на дела във Върховния касационен съд (ВКС) определи на случаен публичен принцип съдия Жанина Начева за докладчик по делото за възобновяване на процеса по предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, след искане на главния прокурор Сотир Цацаров, предаде агенция БГНЕС.

Зам.-председателят на ВКС Галина Захарова насрочи делото за 23 октомври от 9 ч.

и посочи, че останалите членове на съдебния състав са Бисер Троянов и Надежда Трифонова. „Троянов и Трифонова потвърдиха, че ще гледат делото и няма да си правят отводи”, поясни Захарова.

Стана ясно още, че в деня на делото ще участва самият Джок Полфрийман, неговият защитник и съдебният състав. По време на разпределянето на делото днес в Съдебната палата присъстваха и представители от австралийското посолство в Гърция.

Час след като системата за разпределяне на дела във ВИКС определи Жанина Начева за докладчик по делото,

граждани се събраха на протест срещу предсрочното освобождаване на австралиеца.

На протеста присъства бащата на убития студент Андрей – Христо Монов. Някои от присъстващите вдигнаха плакати с надпис: „Убиецът Полфрийман в затвора”.

В сряда Върховният касационен съд върна на Софийски градски съд делото на убиеца на българския студент Андрей Монов – Джок Полфрийман за окомплектоване.

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин.

Полфрийман беше освободен от затвора на 20 септември. Той беше осъден през 2011 година на 20 години затвор, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно.

В сряда от ВКС съобщиха, че заместникът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова разпореди: Отказвам образуване на производство по искането на главния прокурор за възобновяване на в.н.ч.д. № 921/2019 г. по описа на Софийския апелативен съд (САС), вх. № 8820 от 25.09.2019 г. на ВКС.

Делото, ведно с отделно постъпилите в регистратурата на ВКС с вх. № 8831 от 25.09.2019 г. приложения („3 тома досие“), да се върне на Софийския градски съд (СГС) за изпълнение на указанията в обстоятелствената част на настоящото разпореждане.

В разпореждането се посочва, че изпращащият първоинстанционен съд – СГС – не е изпълнил процедурата по чл. 424, ал. 3 от НПК. Липсват данни условно предсрочно освободеният осъден Джок Полфрийман да е получил лично препис от подаденото от главния прокурор искане за възобновяване на в.н.ч.д. № 921/2019 г. по описа на САС. Видно от предоставените на ВКС материали, въпреки че препис от искането е бил изпратен за връчване на условно предсрочно освободеното лице чрез началника на Дирекция „Миграция“ по факс, по делото не е приложена надлежно подписана разписка, удостоверяваща, че преписът от искането за възобновяване е връчен на лицето, за което е предназначен.