ЕКИП: Децентрализация би създала по-добър бизнес климат в малките общини

Бизнес и Икономика

„Начинът за стимулиране на по-добър бизнес климат в малките общини е чрез децентрализация – да се даде възможност на общините да оперират със свой бюджет, да може това, което гражданите изкарват, работейки в тези общини, да остават на местно ниво“. Това подчерта пред БНР Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

От ЕКИП представиха доклад за икономическото състояние и развитие на малките областни центрове.

„Има все още малко обсъждана и скрита опасност, свързана с европейските средства – те представляват временен субсидиран растеж, който може да направи илюзия за икономическо развитие, а в дългосрочен план да създаде предпоставка за дългове“, допълни Панчев в предаването „12+3“.

От ЕКИП предлагат запазване на данък общ доход и една максимално голяма част от него да остава в общините:

„Голяма част от това, което е отговорност на централното правителство, може да се прехвърля на местната власт. Имаме добри примери в Европа… Ако се дава повече отговорности на кметовете, то голяма част от капацитета ще се насочи към управление, а не във възползване от чисто електорални и преразпределителни функции на държавата“.

По думите на експерта „безплатните пари, които не идват от населението и от стопанството на конкретната община, а са спуснати отгоре, много по-лесно е да бъдат изхарчени неразумно“:

„Друго е, когато местната община харчи парите, изкарани в нея“.