Националният съвет на БСП подкрепи Мая Манолова за кмет на София

Политика

Бившият омбудсман Мая Манолова е утвърдена единодушно от Националния съвет на БСП за кмет на София, научи „Хоризонт“ от свои източници. Днешният пленим на левицата утвърди и още други 100 номинации за кметове на общини.

Настроенията преди Националния съвет бяха за категорична подкрепа на Мая Манолова за кмет на София.

Преди пленума депутатът и член на Националния съвет Филип Попов изрази уверение, че след като Софийската организация на БСП е подкрепила Манолова, това ще направи и пленумът.

Подобни уверения се чуха от заместник-председателя на парламентарната група „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро Драгомир Стойнев:

„Мая Манолова си я познаваме като острие. Нейният път започна и доскоро беше пътят на левицата и ако искаме наистина да променим моделът в София и в страната, това няма как да стане според мен без подкрепата на БСП, така че се надявам днес Националният съвет да даде своята подкрепа за кандидатурата на Мая Манолова“, каза той в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Бившият депутат и член на НС на БСП Янаки Стоилов каза:

„Тя има добри шансове и възможности за успех. Аз не изключвам да бъдат изразени мнения и някакви препоръки по отношение на кампанията ѝ и взаимодействието с БСП, но това според мен няма да предизвика разногласия в крайния резултат и мисля, че БСП трябва да се стреми значително да увеличи своето представителство в Общинския съвет“.

Депутатът Красимир Янков от вътрешната опозиция в партията заяви, че Манолова ще е вероятният кандидат за кмет на София. Под въпрос остава дали пленумът ще издигне собствена кандидатура за Варна след напрежението във варненската структура на социалистите, че е преговаряла с лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов за кандидат-кмет.

„Приемам за манипулация това, което излезе, че варненските социалисти предлагат кандидатурата на Костадин Костадинов. Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро са свалили доверието от председателя на Градския съвет на БСП във Варна, но той предлага същия – със сваленото доверие Борислав Гуцанов, за кандидатура за кмет на община Варна, което е озадачаващо“, каза Янков.