Главният прокурор нареди проверка на спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на БНР

ТОП новина

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка заради спирането на излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР между 6 и 11 ч. днес.

Проверката идва след получаване на писмо-справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, който при кризи има мисията да информира населението.

Проверката е възложена на ДАНС, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Тя трябва да приключи до 3 дни.

По-рано днес от Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) съобщиха, че проверки вече са започнали, но резултатите от тях се очакват в началото на следващата седмица.

Тогава от СЕМ ще изслушат генералния директор и Управителния съвет на Националното радио.

В късния следобед генералният директор на БНР Светослав Костов и временно изпълняващия длъжността директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев в оставка и още двама представители на БНР пристигнаха в ДАНС за изслушване по случая със спрените предаватели на БНР. По-късно те напуснаха сградата на ДАНС, без да коментират подробности пред журналисти.

Николай Кръстев заяви по-рано днес, че не е имало възможност вчера да бъде спряна профилактиката на предавателите, която беше извършена тази сутрин, и заради която програма „Хоризонт“ нямаше ефирно излъчване.

„Генералният директор водеше разговори тази профилактика да не бъде провеждана днес, но уви, технологичните възможности са такива, че тя не може да бъде спряна“, каза той на пресконференция, на която обяви подаването на оставката.

По-рано председателят на СЕМ София Владимирова каза, че първоначалното становище на регулатора ще е готово още до края на деня.

„Колегите правят проверка чрез нашата система за мониторинг, за да се установи кога е спряно излъчването на „Хоризонт“ и колко време ще продължи това. Експертите подготвят доклад, а по отношение на правомощията, които има СЕМ към казуса, предполагам, че колегите от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която е компетентен орган по отношение на предавателите, също ще вземат становище, така че ще следим по нататъшните стъпки по отношение на възникналия казус. А в рамките на днешния ден предполагам, че ние ще имаме първоначално изготвено становище от нашите експерти“, каза тя.

В съобщението на КРС се посочва, че се извършва обстоятелствена проверка, свързана с излъчването на сигнала на БНР.