Д-р Галя Маркова: Всяка практика, която редуцира стреса на детето и семейството, е добра

В десетката

„Ранно детско развитие“ – тази тема събра на конференция над 100 учени и специалисти от България и чужбина в Нов български университет.

„Това е абсолютен приоритет на Европейския съюз“, каза в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ д-р Галя Маркова – преподавател по Клинична социална работа в департамент „Психология“ в НБУ, нейни студенти са бъдещите специалисти, които ще работят с деца и с родители. По думите ѝ изследвания показват, че психичното здраве е една гаранция за благополучен живот в бъдеще. „Затова инвестициите в тази ранна възраст се смятат за изключително ефективни, защото колкото по-рано се адресира един проблем, толкова по-добре детето се развива в бъдеще. Без участието на родителите това не може да се случи“.

Добрите практики

Според д-р Маркова голямото послание на тази конференция е към родителите: „Вие имате право да изисквате от професионалистите да ползват оценени методи за интервенция“. По думите ѝ всяка практика, която редуцира стреса на детето и на семейството е добра практика.

Целта на конференцията е да се съберат професионалисти практици, за да започнат диалог по това коя практика е добра и какви изследвания трябва да се направят в България, за да оценим, че тя е добра практика и как каним родители и деца в изследователски процеси, в които и тяхната дума да се чуе, уточни д-р Галя Маркова.

Качествено време на родителя с детето

„Нашата работа не е да казваме на родителя, че детето не трябва да гледа дълго време телевизия, а не казваме колко. Трябва да помогнем на родителя така, че той да отдели т.нар. „качествено“ време с детето. Родителят няма да напусне работата си заради детето, защото той трябва да осигури базисните неща за това дете, но заедно с професионалистите да се помисли – кое е това време, което родителят трябва да отдели на детето, за да редуцира стреса. Защото разбирането на детето, означава да му отвърнеш с действие на това разбиране и това редуцира стреса, а това им позволява да се учат добре, да създават връзки на приятелства, да получават помощ и т.н.“, обясни Галина Маркова – доктор по социална работа.