Протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и контрапротест в негова подкрепа в София

В десетката

Стотици протестираха в центъра на София с искане за прекратяване на процедурата за избор на нов главен прокурор.

В „Марш за правосъдие“, организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки“,  те тръгнаха от Съдебната палата и стигнаха до Народното събрание с настояване да бъде оттеглена номинацията на единствения кандидат за следващ главен прокурор – Иван Гешев. Участниците в протеста се обявяват срещу опитите за политическо влияние върху съдебната власт и за защита на разделението на властите.

„Маршът“ е продължение на друга сходна акция от юли, когато стана ясно, че Гешев е единствената номинация за главен прокурор. Тогава протестиращите пред Съдебната палата поискаха да бъде прекратена процедурата, тъй като тя предвижда да има кандидати, а не кандидат и според тях така конкурсът се превръща в своеобразно назначаване. Тогава бе започната подписка, която ще бъде внесена в парламента, с искане за промяна в закона за съдебната власт, която да даде възможност на други субекти да могат да издигат кандидати.

Имало е леко стълкновение между протестиращи и група мъже на различна възраст с черни дрехи, които се опитаха да се влеят в протеста. Охраната на шествието обаче не позволила това да се случи.

Контрапротест

„Марш за законност за прокурор Гешев и против олигархията“ – под този пък надслов се събраха десетки граждани на площад „Независимост“ в столицата.

Те подкрепят Гешев за длъжността главен прокурор.

„Олигарси, върнете ни демокрацията, „Вън Сорос от съдебната система“ и „Защото ни пука“ са част от плакатите, които държат протестиращите.

Демонстрантите скандираха:

„Гешев прокурор, Сорос вън!“

Протестиращите срещу единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор промениха маршрута на своето шествие, за да не се срещнат с протестиращите в подкрепа на Гешев и тръгнаха по ул. „Граф Игнатиев“, където движението на трамваите бе спряно.