Жители на „Горубляне“ пак блокираха „Цариградско шосе“ в столицата

В десетката

Собственици на терени в столичния квартал „Горубляне“ излязоха на пореден протест с настояване за справедливо обезщетение на земите им, предвидени за инфраструктурни проекти. Няколко десетки от тях блокираха изхода на София на кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ и „Димитър Пешев”, което предизвика образуването на значително задръстване.

Протестиращите настояват за справедливо обезщетение на земите им, които са предвидени за принудително отчуждаване за строежа на бул. „Копенхаген“ и парк „Изток“, както и за изграждането на продължението на Южната дъга на Околовръстния път от кв. „Младост“ до магистрала „Тракия“.

Иван Димитров и Янита Тарабанова от Инициативния комитет „Горубляне“ обясниха причините за протеста.

„Специално за Околовръстното нашите искания са да дадат на хората толкова пари, така пише в Конституцията, че човекът да отиде на 200 метра встрани и пак на първа линия да си купи същия имот, същата квадратура. Моето семейство е продало на първа линия на Околовръстното на 200 евро преди 12 години. От тогава земята е станала до 30 лв. – вижте колко е поевтиняла според държавата. Според нас е поскъпнала“, каза Иван Димитров.

„Дори нищожната сума, която те са предвидили от 15 евро на квадратен метър, дори тя не е платена. Без да я платят те не могат да влязат да строят“, каза Янита Табакова.

Протестиращите се заканиха да блокират движението всяка вечер.