Парламентът пак отхвърли искането на Борис Джонсън за свикване на предсрочни избори

Европа и Светът

Британският парламент отхвърли отново искането на премиера Борис Джонсън за свикване на предсрочни избори в Обединеното кралство на 15 октомври, предаде Би Би Си. За да бъдат свикани избори, необходими бяха 434 гласа или две-трети от гласовете на всички 650 депутати в долната камара на парламента. Предложението беше подкрепено само от 293 души, уточняват от Ройтерс.

Парламентът беше разпуснат от Борис Джонсън, с одобрението на кралица Елизабет Втора, с подобаващата за целта церемония, за пет седмици до 14 октомври. Това стана късно през нощта след като депутатите не подкрепиха за втори път искането на премиера за предсрочни избори.

За да свика избори, на премиера му бяха необходими две трети от общо 650-те гласове в Камарата на общините. Мярката обаче беше подкрепена само от 293 депутати, 46 гласуваха против, а останалите се въздържаха и така до ободрение не
се стигна.

Аргументът на опозицията е, че не може да подкрепи извънредни избори на 15 октомври, преди да бъде приложен законът за блокиране на Брекзит без сделка. Борис Джонсън беше предупреден, че ще бъде обект на съдебни действия, ако се опита да заобиколи закона. До момента по закон страната трябва да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Новоприетият закон обаче, който получи одобрението на кралицата в понеделник, променя тази постановка и задължава премиера да иска отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 година, освен ако излизане със или без сделка от ЕС не бъде одобрено от депутатите до 19 октомври.

Борис Джонсън обяви, че правителството ще се опита да използва оставащото време за договаряне на сделка, докато се подготвя да излезе без споразумение. Макар и от Даунинг стрийт да твърдят, че няма да нарушат закона, вече се търсят начини как той да бъде заобиколен.